Met Bolsonaro aan het roer hebben milieu- en mensenrechtenorganisaties in Brazilië het zwaar. In plaats van pal te staan voor de rechten van de inheemse bevolking of de Amazone te beschermen tegen bedreigingen van bosbouw, landbouw en mijnbouw, juicht hij iedere economische ontwikkeling juist toe. Critici, natuurbeschermers en oorspronkelijke bewoners zijn vooral een sta-in-de-weg.
Dit standpunt wordt in de tiendelige Braziliaanse telenovela Aruanas mooi samengevat door de eigenaar van een illegale goudmijn: “De enigen die van het regenwoud houden zijn inheemse mensen en beroemdheden. De massa houdt van geld, en daar zal er straks meer dan genoeg van zijn.” Aruanas gaat over een ngo in São Paulo die is opgericht door drie vriendinnen. Twee komen uit de gegoede klasse: de een is een bekende televisiepresentator, de ander topadvocaat. Ze hebben geld, connecties en een zekere macht. De derde is een hardcore activist, die met gevaar voor eigen leven de tip van een journalist en een geheime klokkenluider over een groot milieudelict onderzoekt. De journalist wordt vermoord voordat ze precies weet wat er mis is.
Een heleboel, zo blijkt. Vervuild water dat mensen ziek maakt, journalisten en andere critici die worden omgekocht, bedreigd of vermoord. Tussen alle plotwendingen en intriges door (overspel, lust, verraad en corruptie) komen tamelijk urgente en realistische problemen aan de orde. Twintig internationale ngo’s zijn daarvoor uitgebreid geconsulteerd, zoals Amnesty International, het Wereldnatuurfonds en Global Witness. Vooral Greenpeace is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het script.
Volgens de makers zijn veel stedelingen in Brazilië niet met milieu of klimaatverandering bezig. Ook voor hen is de Amazone ontzettend ver weg. Deze telenovela (uitgebracht in 150 landen) brengt het allemaal middenin de huiskamer. Binge-watchen voor het klimaat, de mensenrechten en de Amazone. Dat is minder raar dan het misschien lijkt; juist in telenovela’s worden in Brazilië gevoelige of controversiële actuele onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Ook zijn de grenzen tussen goed en kwaad niet altijd evident en dus is de nietsontziende eigenaar van een illegale mijn een fantastisch lieve opa voor zijn gehandicapte kleindochter en ook de activisten zijn niet heilig.
De nadruk ligt op de mensen; door hun problemen en onderlinge relaties wordt geprobeerd de kijker te raken en betrekken. We zien gedwongen prostitutie van minderjarige meisjes en het genadeloos afmaken van een inheemse bevolkingsgroep die in de weg zit. Ondertussen kijken politie en politici als het even kan de andere kant op.
Aruanas is hier te koop
clara maria ten velde zegt
Dit gaat te ver , maar dat weten jullie .
Bedank God er alvast voor bescherming en hulp .
Liefde en innerlijke kracht toe gewenst om door te gaan .
Clara Maria ten Velde