Reacties

 1. Hendrik Bos zegt

  Wat je niet ziet is er niet” lijken Minister Kamp en alle voorstanders van de winning van schaliegas te denken.
  In de USA is de bevolking er inmiddels wel achter gekomen welk een rampspoed hen is overkomen door de winning van schaliegas (Gasland) in hun omgeving.
  Niet alleen blijvende schade aan de bodemstructuren door ongecontroleerde bodemscheuringen en het doorbreking van lagen die miljoenen jaren lang lagen van elkaar gescheiden waren, zijn het gevolg van de frackingtechniek. Maar ook de combinatie van grondwater (onder zeer hoge druk, diep in de grond) en de frackingvloeistof leveren een verradelijk mengsel op die door de talloze, door fracking veroorzaakte bodemscheuringen, hun weg vinden naar hoger gelegen grond- en waterlagen.
  De bewering, dat de frackingtechniek inmiddels veilig is, kan onmiddellijk worden verwezen naar het rijk der fabelen. De praktijk heeft immers het tegenovergestelde uitgewezen, namelijk: Dat er geen betrouwbare afdichting van de boorschacht bestaat. En dat er dus altijd lekkage zal optreden. De vraag alleen nog is: Hoeveel?
  In de US is de praktijkervaring aller bedroevendst en weinig hoopgevend voor Nederland.
  Willen wij in Nederland overdoen wat in de US al is fout gegaan en nog steeds fout gaat, namelijk de toepassing van de frackingtechniek.
  Laat één ding duidelijk zijn:
  1.) Een milieu sparende of milieu schone en/of veilige frackingtechniek bestaat niet.
  2.) De frackingtechniek zal een onherstelbare schade aan de grondlagen en derhalve aan de bodemstructuur veroorzaken.
  3.) De gevolgen op korte, maar zeker op langere termijn zijn onzeker. Maar dat ze er zullen zijn; dat is zeker.
  4.) De gevolgen van fracking zullen onomkeerbaar zijn.
  5.) Afval in de vorm van de giftige frackingsvloeistof en de daarvan komende uitwasemingsgassen. Evenals de uit de bodem vrijkomende giftige en brandbare gassen.
  De keuze is uiteindelijk aan ons, het volk. En niet aan een handje vol lieden, die alleen maar korte termijn winsten in hun hoofd hebben; ongeacht de gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.