Reacties

  1. Dimmie Hendriks zegt

    Het watertekort in Kaapstad is een complex vraagstuk. Day Zero is inmiddels doorgeschoven naar 2019, mede doordat het beschikbare water nu anders wordt verdeeld tussen de stad en het omringende landbouwgebied. Om een stad beter bestand te maken tegen perioden van droogte zijn onderstaande punten belangrijk:
    1. Een stad is onderdeel van het stroomgebied van een rivier. De specifieke natuurlijke karakteristieken van het stroomgebied en andere watergebruikers in het stroomgebied hebben groot effect op de waterbeschikbaarheid in de stad (en vice versa). Ook het type (technische) maatregelen om watertekort tegen te gaan moet goed worden afgestemd op de karakteristieken van het stroomgebied waarin de stad ligt.
    2. Een gedegen risicoanalyse geeft veel inzicht in droogte “hotspots” in en rond de stad. Ook wordt duidelijk welke sectoren en watergebruikers het hardste worden getroffen bij droogte, nu en in de toekomst. Het regelmatig uitvoeren van droogte stress-tests voor het stedelijk gebied is daarbij ook zinvol.
    3. Tijdig betrekken van alle waterbeheerders en -gebruikers in en rond de stad is belangrijk voor het maken van een goed plan voor waterconservering en waterverdeling. Dit kan worden gedaan tijdens workshops met alle betrokken partijen en door de beschikbare waterkennis over de stad en het stroomgebied op een toegankelijke manier te delen.
    4. Een voorspellingssysteem voor droogte met tijdige en goede berichtgeving over specifieke risico’s maakt het mogelijk voor waterbeheerders en watergebruikers om beter voorbereid te zijn, op tijd te reageren en zo adequate maatregelen te nemen.
    5. Grondwater spelt een bijzondere rol. Bij het optreden van droogte neemt het gebruik van grondwater door boeren, bedrijven en particulieren vaak sterk toe. Het risico daarvan is dat de natuurlijke veerkracht van het watersysteem wordt uitgeput. Grondwaterstanden worden te laag voor natuur en landbouw en rivieren vallen (nog eerder) droog. Anderzijds biedt het stimuleren van wateropslag in de ondergrond tijdens natte perioden heel goede kansen om meer water vast te houden voor tijdens droge perioden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.