Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Jubileumvruchtenbrood

Jubileumvruchtenbrood

Michiel Bussink | 15 februari 2021 |

Toen ik ruim 25 jaar geleden vader werd, schreef ik niet veel later mijn eer­ste artikel voor dit blad, dat toen nog gewoon Milieudefensie heette. Is er een verband tussen beide heugelijke feiten in de geschiedenis?
Jazeker. Mijn vrouw had haar voltijdbaan na de bevalling weer opgepakt en ik wilde af en toe ook wel iets anders dan luiers wassen met het eco­wasmiddel dat de poepvlekken nauwelijks deed verbleken. Laat ik maar stukjes gaan schrijven, dat kan mooi vanuit huis, tijdens de slaapjes van dochterlief.

Zo gezegd, zo gedaan en daar ben ik sindsdien niet meer mee opgehouden. Ook al zijn kind één, twee en drie inmiddels niet alleen de luiers, maar het hele ouderlijke nest ontgroeid. Tijd dus voor weemoed en
melancholisch terugblikken. Mijn eerste artikel in de Milieudefensie ging over de MeMo­beweging. De wat?! Ome Michiel legt het de jonge lezertjes uit. Deze beweging voor Mens­ en Milieuvriendelijk ondernemen werkte aan een alternatief voor de ʻgrootschalige, op massaconsumptie gerichte wegwerpmaatschappijʻ, maar was toen wat in de vergetelheid geraakt. Dat kwam volgens de directeur van De Kleine Aarde, aanjager van de MeMo­beweging, omdat kleinschaligheid achterhaald was geraakt: brood bakken kostte in de fabriek nu eenmaal minder energie dan in eigen oven.

Zelf brood bakken gaat over zoveel meer dan energetische efficiëntie

Nu, 25 jaar later, is het tijd voor een revival: ʻSmall is beautiful!ʻ Kijk alleen al naar de fikse toename van het aantal typisch kleinschalige MeMo­bedrijfjes als bier­brouwerijen, biologische bakkers, groenten­fermenteerders. En dan zijn alle nummers van dat prachtige tijdschrift van De Kleine Aarde, vol heerlijke tips voor een zelfvoorzienend leven, onlangs ook nog eens gedigitaliseerd (zie dekleineaarde.nl). Zelf brood bakken doen we weer volop, want dat gaat over zoveel meer dan energetische efficiëntie. Met je eigen spierkracht, lokaal geteeld graan en de elementen — water, lucht, gist — een feestelijk brood bereiden, is niet in euroʻs of kilowatturen uit te drukken. We verspillen in ieder geval minder dan in de grootschalige industriële voedselvoorziening, alleen al omdat je met zelfgebakken brood liefdevol omspringt, als ware het je eigen kind.

Vruchtenbrood

  • 125 gram rozijnen
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram gemengde noten
  • 300 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • snuf kaneel
  • stukje gember
  • 2 theelepels zout
  • zakje gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 2,5 deciliter melk
  • 2 eieren

Week de rozijnen en in stukjes gesneden abrikozen zoʻn 20 minuten in warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Meng de bloem en het meel met de zout, gist, suiker, kaneel en geraspte gember. Smelt de boter, voeg de melk toe en verwarm tot handwarmte. Maak een Week de rozijnen en in stukjes gesneden abrikozen zoʻn 20 minuten in warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Meng de bloem en het meel met de zout, gist, suiker, kaneel en geraspte gember. Smelt de boter, voeg de melk toe en verwarm tot handwarmte. Maak een kuil in het meelmengsel, doe daar de losgeklopte eieren in (maar houdt daarvan een klein beetje achter) en het botermelkmengsel. Roer en kneed vervolgens zo’n 10 minuten. Meng daarna in porties de rozijnen, abrikozen en noten erdoor. Laat de deegbal afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek. Druk hem plat op een bestoven ondergrond, rol op en laat met de naad naar beneden een uur narijzen. Bestrijk de bovenkant met de rest van het eigeel en bak in 3 kwartier gaar in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 63

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons