Margarita Vossen is huisarts in Zuid-Limburg. Daar ziet ze wat luchtvervuiling doet met mensen. Ze voert actie tegen privéjets en wil de zorg verduurzamen.
“Mensen worden ziek van luchtvervuiling en klimaatverandering, dat zie ik als huisarts heel duidelijk. Daarom voer ik actie tegen Maastricht Aachen Airport. Nergens anders in Europa ligt een vliegveld zo dicht bij meerdere woonkernen. Op 1,5 uur rijden zijn nog eens zeven andere vliegvelden. Verlieslijdend en overbodig.”
Longklachten
“Privéjets zijn extreem vervuilend. Veel privévluchten komen van dichtbij, zoals Amsterdam, Luik en Parijs. Vliegtuigen stoten fijnstof en ultrafijnstof uit dat in de longen en bloedvaten terechtkomt. Dat veroorzaakt hart- en vaatziekten en longklachten. De geluidsoverlast zorgt voor stress en slaapverstoring. De CO2-uitstoot verergert allergische reacties en hooikoorts. Collega-huisartsen die in de wijken bij het vliegveld werken, maken zich zorgen over het aantal longklachten dat ze zien. Maar het is heel lastig om hard te maken dat het vliegveld de oorzaak is.”
Gezondheidscrisis
“Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de klimaatcrisis de grootste gezondheidscrisis van de 21ste eeuw. Als de planeet ziek is, worden haar bewoners ook ziek. In de spreekkamer zie ik de directe én indirecte effecten van klimaatverandering op de gezondheid, bijvoorbeeld tijdens hittegolven. Het is bekend dat kwetsbaren als ouderen en baby’s dan sneller uitdrogen. Maar mensen ervaren ook meer stress, waardoor het middelenmisbruik stijgt. En er is sprake van meer agressie, mishandelingen en suïcides tijdens een hittegolf.”
Echte invloed
“Ik werk parttime, zodat ik me daarnaast kan bezighouden met klimaatactivisme en verduurzaming van de zorg. Zo ben ik ambassadeur van de Groene Zorg Alliantie en strijd ik via het initiatief ‘Van wie is de lucht?’ voor een verbod op fossiele reclames. Als zorgverleners staan wij dicht bij mensen. Ze vertrouwen ons. Ook de politiek luistert naar ons. Wij kunnen echt invloed hebben. Ik hoop dat het vliegveld zo snel mogelijk dicht dichtgaat. Dat zal eerder om economische redenen gebeuren dan vanwege gezondheid. Pijnlijk, want gezondheid en welzijn zouden op één moeten staan, boven financieel gewin.”
Geef een reactie