
Mees Preijde werkt bij een energiecoöperatie van bewoners op het Amsterdamse WG-terrein. Het gezamenlijke buurtwarmtenet wordt nu aangelegd.
“Toen ik een paar jaar geleden hoorde dat ze bij coöperatie KetelhuisWG vrijwilligers zochten, wist ik meteen dat het iets voor mij was. Ik studeerde Future Planet Studies en ben op het WG-terrein (het vroegere Wilhelmina Gasthuis – red.) opgegroeid, dus het paste perfect. Daarna ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. De coöperatie is in 2018 opgericht, omdat de bewoners van het gas af wilden. Ze vonden dat het in de stad te langzaam ging en wilden het heft in eigen hand nemen. Het WG-terrein is sowieso wel een ideologisch gebiedje met veel voormalige kraakpanden, dus die activistische geest hangt hier nog.”
Aquathermie
“We leggen een buurtwarmtenet aan, dat huizen gaat voorzien van warm water voor de cv en de kraan. Dat doen we met aquathermie: we halen warmte uit oppervlaktewater, in dit geval het Jacob van Lennepkanaal. In de zomer warmt de zon het water op. Die warmte wordt via warmtewisselaars doorgegeven aan water in onze ondergrondse warmte- koudeopslag. Dat water wordt met warmtepompen verder verwarmd tot 70 graden en gaat naar de huizen. Voor bewoners verandert er weinig: hun bestaande verwarmingssysteem blijft intact en in plaats van een cv-ketel krijgen ze een ‘afleverset’. En omdat we een coöperatie zijn zonder winstoogmerk, kunnen we de energietarieven stabiel houden.”
Hechte buurt
“Het project is nu in de bouwfase. Straten liggen open, damwanden worden geplaatst en de technische ruimte wordt gebouwd. Het is fijn dat het nu tastbaar wordt, want we zijn al sinds 2018 bezig! Er is best wat overlast, maar die proberen we te beperken. Bijvoorbeeld door wekelijks een gedetailleerde bouwagenda te delen en door omwonenden uit te nodigen om te komen ‘schuilen’ in een buurthuis als er veel geluid is. Het geeft gewoon zoveel meer vertrouwen als iets door bewoners zelf is opgezet. De energietransitie wordt vaak gezien als iets technisch, maar het is ook een sociaal proces. Dat vind ik belangrijk. Het warmtenet brengt mensen samen en maakt de buurt hechter. En het laat zien dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van commerciële partijen. Je kunt ook gewoon zelf beginnen. Dat geeft hoop. Zeker in deze tijden.”
Recente reacties