Eline van Zutphen is kartrekker van de lokale Milieudefensie-groep Leiden-Den Haag, die regelmatig op de stoep staat bij vervuilende bedrijven.
“Een paar jaar geleden lag ik vaak ´s nachts te piekeren over de toekomst en de toenemende mondiale onrust door klimaatverandering. Ongelukkig werd ik ervan – ik wilde iets doen. Maar ik liep tegen mijn eigen grenzen aan. Ik pak de trein en eet veganistisch, maar een perfect duurzaam leven bestaat niet. Hoe kon ik meer impact hebben? Milieudefensie richt zich op de grote vervuilers. Daar zet ik mij sinds 2021 voor in.”
Financiële sector
“We voeren actie voor de deur van vervuilende bedrijven. Bij NN Groep en Aegon in Den Haag bijvoorbeeld; de financiële sector heeft veel onzichtbare macht. We blijven altijd binnen de kaders van de wet. We hebben geen vervelende interacties met handhaving maar soms wel lastige gesprekken met mensen die ons niet begrijpen. Ik vind het belangrijk om te luisteren en door te vragen. Regelmatig blijkt dat zij zich ook zorgen maken. Als we actievoeren voor hun kantoor, geeft hen dat een aanknopingspunt om hun directie te bevragen over duurzamer beleid.”
Gebakken lucht
“We hadden eens een gesprek met de chief climate officer van Aegon. Dan krijg je een uur lang gebakken lucht. Hij vertelde dat medewerkers het klimaat belangrijk vinden. Wij dachten: als bedrijven bang zijn dat werknemers afhaken vanwege het duurzaamheidsbeleid, kunnen wij daarop inspelen. We ontwikkelden een workshop met twee thema’s. Voor sollicitanten: hoe zoek je uit hoe duurzaam een potentiële werkgever is en hoe maak je dat bespreekbaar tijdens je sollicitatie? En voor werknemers van vervuilende bedrijven: hoe zorg je van binnenuit voor verandering? We stonden ermee op de Nationale Carrièrebeurs en op universiteiten.
De komende tijd willen we bijdragen aan de klimaatzaken. We gaan bijvoorbeeld praten met sportverenigingen die worden gesponsord door ING, en vragen of zij de bank willen aanspreken op zijn klimaatbeleid. We gaan er niet met gestrekt been in, maar luisteren eerst. Clubs hebben het geld nodig, maar wij hopen dat zij durven te zeggen: niet over de rug van het klimaat.”
Geef een reactie