Klimaatburgemeester Ilyes Machkor uit Alphen aan den Rijn benadert duurzaamheid vanuit zijn islamitische geloof.
“Als moslim ben ik opgegroeid met hele duidelijke waarden, waarvan rechtvaardigheid een van de belangrijkste is. De aarde is van God, wij hebben de verantwoordelijkheid om goed met mensen, dieren en natuur om te gaan. Het uitbuiten en vernietigen van de aarde is een onrecht. In een mondiale economie raakt vervuiling altijd iemand anders, ook toekomstige generaties. Daarmee overschrijden we een morele grens.”
Verschillen overbruggen
“In 2020 deed ik een trainingsprogramma voor jongeren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel was om verschillen te overbruggen in de klimaatbeweging. Ik werd toen gevraagd om klimaatburgemeester te worden, in die rol verbind ik nu verschillende groepen met elkaar en ondersteun ik de onderlinge dialoog. Zo ben ik gespreksleider op duurzaamheidsevenementen van de gemeente, bijvoorbeeld voor scholieren. Ook werk ik samen met de bibliotheek, activiteiten organiseert voor een groene leefstijl. Tijdens de Nationale Klimaatweek heb ik een gesprek geleid over voedselbossen en heb ik mensen uitgenodigd om op mijn werk bij Zilveren Kruis te komen vertellen over duurzaamheid in de zorg.
In mijn podcast New Stewards interview ik duurzaamheidsleiders met een moslimachtergrond. Ik wil religie en specifiek de islam een serieus onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering maken. Ik vind het belangrijk dat moraliteit de kern van het gesprek wordt. Van luisteraars hoor ik dat ze positief verrast zijn om met deze blik naar de islam te kijken.”
Voor Allah
“Mij inzetten voor duurzaamheid is een doel voor het leven, het is onderdeel van mijn identiteit. Als kind schreef ik al werkstukken over natuurrampen en klimaatverandering. En als student probeerde ik mijn universiteit duurzamer te maken. Nu kijk ik vooral naar systeemverandering. Maar ik probeer te voorkomen dat ik de last van verandering op mijn eigen schouders voel. Ik doe het voor Allah. Net zoals dat ik vijf keer per dag bid, zet ik mij in voor een rechtvaardigere wereld, als vorm van aanbidding.”
Geef een reactie