Het Hambachbos is een van de oudste bossen van Europa. Maar RWE wil het kappen voor de bruinkool die eronder ligt. Het verzet zwelt aan en kende al slachtoffers. Afgelopen weekend demonstreerden vijftigduizend mensen voor behoud van Hambach.
Het Hambachbos is 12.000 jaar oud, en daarmee van de oudste bossen van Europa. Er groeien eeuwenoude eiken en berken, een zeldzame combinatie. Maar eronder ligt bruinkool. Elk jaar, tussen oktober en februari, kapt energiebedrijf RWE daarom een stuk van het bos om hun open bruinkoolmijn uit te breiden. RWE heeft de afgelopen jaren al negentig procent van het Hambachbos gekapt voor de kolenmijn.
Al zes jaar wonen er activisten in het bos in een kamp van boomhutten. Elk jaar proberen zij de kap tegen te houden. Dit jaar is de strijd hoog opgelopen. De politie is begin september begonnen met het ontruimen van het kamp, met gewonden en arrestaties tot gevolg. Ook vond er een tragisch ongeval plaats waarbij een journalist omkwam.
De 27-jarige Steffen Meyn, student aan de kunstacademie in Keulen en regisseur, was al meer dan een jaar in het bos om een documentaire te maken. Meyn wilde van binnenuit laten zien wat er gebeurde. Op een ongezekerd moment viel hij door een loopbrug tussen twee boomhutten op vijftien meter hoogte. De politie hield uit respect tijdelijk halt met de ontruiming.
De ontruimingen moesten vervolgens voor onbepaalde tijd worden stopgezet dankzij een uitspraak van de rechtbank op donderdag 4 oktober. De Duitse bond voor natuur- en milieubescherming BUND had om een rooiverbod gevraagd en kreeg dit. De bedreigde Bechsteins vleermuis en de hazelmuis bevinden zich in het bos, en tot er onderzoek is geweest, wordt er niet gerooid.
Tienduizenden demonstranten maakten plannen voor een manifestatie op het weekend volgend op de uitspraak, ondanks een verbod door de politie. De rechter stond de demonstratie uiteindelijk toe. Vijftigduizend mensen kwamen opdagen. BUND noemde het de grootste klimaatdemonstratie ooit.
Ondertussen groeit het verzet door. RWE stelt dat het compenseert voor de kap door bomen te planten in het Rijnlanddistrict. Maar Greenpeace wijst erop dat er in Duitsland een exit uit kolen wordt onderhandeld om aan klimaatdoelen te voldoen. De hoop is dat het uitstel doorzet zo lang de onderhandelingen over de kolenexit duren.
Volg het verzet op hambachforest.org
Geef een reactie