Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Consument > Lunch met een verhaal

Lunch met een verhaal

Tamara Bruggemans | 13 juni 2014 |

Wat is eigenlijk het verhaal achter de producten die je in de supermarkt koopt? Dat was het thema tijdens de lunch ‘Het Verhaal Achter Je Maal’ afgelopen donderdag 12 juni. De lunch werd georganiseerd door de Youth Food Movement Academy en Questionmark in MiniRondeel te Amsterdam.

 

De stalgeur van de kippen komt je al tegemoet zodra je het terrein oploopt van MiniRondeel in Amsterdam. Naast het rondeel, waarin de kippen lekker aan het scharrelen zijn, is de zonnige grasweide met twee grote lange tafels voorzien van spierwitte tafellakens. Op de tafel staan diverse schalen met o.a. salades, brood met verschillende soorten kazen, gazpacho, de nodige dorstlessers  en de ‘boodschappenscorelijstjes’. Alle deelnemers van de lunch gaan met de app van Questionmark de scores opzoeken van wat ze eten, daardoor waren de Smartphones niet te vermijden tijdens het eten.

lr_Copyright_Martijn_Savenije-24-2

De Questionmark App

Met deze gratis app, inmiddels twee maanden op de markt, kun je zien welke impact dagelijkse boodschappen hebben op mens, dier en milieu. “Wij willen consumenten de mogelijkheid geven om bewustere keuzes te kunnen maken in de supermarkt”, zegt directeur Charlotte Linnebank. Dus of de kip die jouw eieren heeft gelegd wel een goed leven heeft gehad, en in hoeverre wordt bij een product rekening gehouden met milieu en mensenrechten.

Je bord spreekt. En als je goed proeft hoor je de verhalen.

Op dit moment zitten de volgende productgroepen in Questionmark: vlees, vleesvervangers, zuivel, kaas, boter, eieren, toetjes, chocolade en pindakaas. In totaal inmiddels ruim 24 duizend producten.

Bijzondere lunch

De bijzondere lunch is bereid door chef Julius Schenk, waarbij elk ingrediënt kan worden gescand met de app. Na afloop van de lunch werd er ijs geserveerd van Hoeve Sonneclaer, een educatief biologisch melkveebedrijf van de familie Mul. Ze proberen met zo min mogelijk ‘hulpmiddelen’ gezonde producten met een minimale belasting voor het milieu. Zij maakt op deze boerderij al 15 jaar biologisch ijs in diverse smaken.

Win een ijspakket en een rondleiding op Hoeve Sonneclaer
Omdat het bijna zomer is heeft Questionmark de productgroep ‘ijs’ toegevoegd. Om dat te vieren kun je kans maken op een biologisch ijspakket en een rondleiding op Hoeve Sonneclaer. Questionmark mag 20 ijspakketten weggeven van de familie Mul, die jullie met veel enthousiasme een rondleiding geven op de ambachtelijke ijsmakerij. Daarnaast willen ze alles vertellen over het biologische landbouwproces.
Zo doe je mee: Vertel waarom jij graag Hoeve Sonneclaer wilt bezoeken, je e-mail stuur je naar win@thequestionmark.org en wie weet kun jij binnenkort genieten van het biologische ijs en een rondleiding van de familie Mul!
 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Consument

Tamara Bruggemans

  • Alle artikelen van Tamara Bruggemans op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Consument

Energie krijgen of energie vreten?

Hoe duurzaam is sporten eigenlijk, vreet het energie of krijg je er juist energie van? Hilde Wijnen zocht het uit.
Consument

Duurzaam communiceren: van berichtjes tot brieven

Hoe communiceer je op een duurzame manier? Down to Earth zoekt uit wat beter is voor de planeet: bellen, sms'en, mailen, appen of ouderwets brieven schrijven?
Consument

Klimaatvriendelijk muziek luisteren, kan dat?

Vinyl, radio, cd, streaming of lekker live, we luisteren muziek op allerlei manieren. Maar wat is nou het meest duurzaam?
Consument

Ongegeneerd groen wassen

Je kleren wassen kan best een aanslag zijn op het klimaat en milieu. Wat is de meest duurzame manier om dat te doen?
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees Down to Earth 89

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons