De VN-klimaattop, beter bekend als COP23, vindt dit jaar plaats op een steenworp afstand van Duitslands grootste kolenmijn. Je reinste hypocrisie, vinden de betogers die zich afgelopen weekend in Bonn verzamelden voor een klimaatmars. Hun geduld is op.
Vandaag, maandag 6 november, ging in Bonn de internationale klimaattop van start onder het voorzitterschap van de Fiji eilanden. Het is twee jaar geleden dat landen in Parijs afspraken om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen om verregaande klimaatverandering tegen te gaan. De 23ste bijeenkomst van de internationale klimaatgemeenschap van de Verenigde Naties zal twee weken lang de fijnere details van het Parijs Akkoord uitwerken.
Inzegening
De dag voor de start van de VN Klimaattop namen duizenden betogers uit alle uithoeken van Europa deel aan de Klimaatmars. De protestmars is georganiseerd door organisaties als Ende Gelände in Duitsland en Code Rood in Nederland. Regeringen moeten acuut maatregelen nemen, zo vinden de actievoerders. Om deze boodschap kracht bij te zetten, werd een bruinkoolmijn vlakbij van Bonn bezet. De bruinkoolindustrie in het Duitse Rijnland is de grootste bron van C02-uitstoot in Europa.
De bezetting van de mijn wordt gesteund door de Pacific Climate Warriors. Deze groep activisten is afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan, die door de stijgende zeespiegel ernstig worden bedreigd. Voorafgaand aan de actie zegenden zij de betogers in een traditionele ceremonie. ‘We zullen niet toelaten dat ons lot bepaald wordt door landen die winsten en vervuilers boven mensen laten prevaleren’, zegt George Nacewa, Climate Warrior van de Fiji eilanden.
Onrealistisch
De doelstelling van de internationale klimaattop die vandaag in Bonn van start gaat, is ambitieus. De uitstoot van broeikasgassen moet drastisch verminderd worden om de temperatuurstijging onder 1,5 graden te kunnen houden. Recente rapporten laten echter zien dat de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer juist sterk is toegenomen. Meer en meer wetenschappelijk onderzoek verklaart de 1,5 graden grens zelfs niet langer realistisch. Ook Duitsland doet het niet goed. Uit gelekte regeringsverslagen blijkt dat Duitsland zijn reductie van uitstoot tegen 2020 met meer dan 10% zal mislopen. “Landen maken grote beloften, maar er is een totaal gebrek aan daadkracht als het gaat om het aanpakken van het klimaatprobleem,” zegt Code Rood-organisator Maarten. Of de klimaattop aan internationale daadkracht zal bijdragen, moet de komende twee weken blijken.
Beb Lambrechts zegt
Jammer dat er een cosy foto van een brandende open haard in : Down to Earth”stond. Houtrook bevat erg veel schadelijke stoffen voor gezondheid en milieu, waaronder 14 kankerverwekende volgens de WHO. Graag geen “reclame”voor houtstook”, graag.
roland zegt
Pikant dat Nederlandse aktievoerders uitwijken naar Duitsland, terwijl de Rotterdamse en Amsterdamse havens de grootste kolendoorvoer havens zijn.
Daarnaast heb je Schiphol die intussen de luchthaven Frankfort voorbij is gegroeid, dat hoor je ook nauwelijks.
Redactie Down to Earth zegt
Dag Roland, Nederlandse actievoerders maken zich ook druk om de Nederlandse kolenhavens. Zie bijvoorbeeld dit opiniestuk of lees dit actieverslag van Code Rood.