Reacties

  1. roland zegt

    Goed punt, in niet woongebouwen, bij scholen, cultuur instellingen, overheidsgebouwen, onderwijsgebouwen … is heel wat energiebesparing mogelijk, niet alleen bij gas, maar steeds meer bij stroomverbruik. Vervangen we (een deel van) het gasverbruik door (kolen)stroom dan schieten we niet echt op.

    Waarom die nadruk op aardgasvrij en weinig aandacht voor de lage grootverbruikersprijs? Die lage gas-en stroomprijs maakt de inzet van de Wet Milieubeheer met de terugverdientijd van 5 jaar niet gemakkelijk. “wachten op de eerste krantenberichten over controleurs die kantoorpanden binnen vallen.” is nogal eenzijdig. Elke verhoging van de grootverbruikersprijs geeft meer mogelijkheden voor de Wet Milieubeheer.
    Natuurlijk moet de overheid beginnen bij de eigen panden en die van gesubsidieerde instellingen voor cultuur, sport, onderwijs … Ook dat mis ik.

    Moeilijker zijn de zakelijke panden waar de energiekosten niet echt tellen, zoals dure winkel- of kantoorpanden. Daar kan een goede publicatieplicht van het energieverbruik helpen. Belangrijke stroomvreter in dergelijke panden is koeling. Daar lees je nauwelijks over, terwijl juist daar aanzienlijke besparingen mogelijk zijn, zoals met omschakeling naar een iets hogere temperatuur, waardoor veel minder gekoeld hoeft te worden.

  2. Frits W. van Dijk zegt

    Als je met een schone lei kunt beginnen, kan ik me als TU-ingenieur van alles voorstellen hoe je een energieneutraal gebouw neer kunt zetten. Maar hoe moet het met de ca. 7.000.000 bestaande woningen? Stel je hebt een redelijk geïsoleerd huis uit 1980, met een HR-combiketel van 25 kW. Vertel het maar hoe je dat eenvoudig aanpakt. “NL in 2050 aardgasvrij” is een raar verhaal. Aardgas is om allerlei redenen de ideale overgangs-energiebron tot het eind van deze eeuw. (Schoner dan kolen en olie) Dat geeft ons alle tijd voor het uit-ontwikkelen van b.v. de schone kernfusiecentrales. En veel meer tijd om al die ombouw te plegen. Ik zal 2050 niet meemaken, maar ben er zeker van dat ‘aardgasvrij’ een wensdroom is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.