Reacties

 1. roland zegt

  “Smil berekent dat landen zoals Nederland of Duitsland hun totale landoppervlak moeten volbouwen met energiecentrales als volledig naar hernieuwbare energie wordt overgeschakeld.”
  http://www.withouthotair.com
  “een klein Sahara deel is voldoende (fig 25.5) voor ons huidige energieverbruik” of de omvang van Duitsland voor heel Europa.

  “Fossiele brandstoffen produceren met een vermogensdichtheid die twee tot vijf grootteordes hoger is dan de exploitatie van hernieuwbare energiebronnen.”
  – vreemde vergelijking. Fossiele bronnen zijn opgeslagen biomassa uit gebruik van zonne-energie over hele lange tijd vergeleken met direct gebruik van zonne-energie.

 2. kris de decker zegt

  Without the hot air heeft het fout, Roland

  Zoals ik je al uitvoerig heb uitgelegd bij hetzelfde artikel op Lowtech Magazine.

  • roland zegt

   Ja, grootverbruikers verbruiken veel meer energie dan huishoudens.
   De energie voor transport en warmte is veel groter dan voor stroom.

 3. Henk Daalder Pak de Wind zegt

  Tegenstanders van duurzaam, zoals Kris de Decker hebben het maak moeilijk nu de duurzame ontwikkeling om zich heen grijpt.
  Met oud president Clinton: “I feel your pain”

  Maar kijk gewoon naar de S-curve voor innovatie
  Roep met mij dat de subsidie voor windenergie moet stoppen, zodat consumenten het massaal gaan kopen, en de groei van windenergie meer gaat volgens de wetten van de massa consumentenmarkt.

 4. Dennis Kuils zegt

  Wat is het toch heerlijk om over meerdere visies op hetzelfde thema te beschikken. Wij kunnen kiezen welk stokpaardje wij zullen berijden. Vaclav Smil zal wel goede ideeen hebben maar intussen produceert Duitsland al een kwart van haar energie duurzaam en het is nog nauwelijks in het landschap te zien. Rwanda zal over een jaar de helft van haar bevolking van zonne-energie voorzien met slechts een beperkt landbeslag.
  Henk Daalder heeft helemaal gelijk. Er moet meer geinvesteerd worden in duurzame energie-opwekking.

 5. roland zegt

  @Dennis Kuils,
  “produceert Duitsland al een kwart van haar energie duurzaam”
  Net als bij Bou moet “energie” “stroom”.

  – Teveel moeite om eerst eerdere reacties te lezen?

 6. Henri zegt

  Ik geloof dat we primair moeten inzetten op verminderen van energie-verbruik. Ik zie tot mijn spijt dat i.p.v. daken van de al bebouwde oppervlakte te bedekken, gemeentes open ruimte, waar ook planten/natuurontwikkeling mogelijk is, gaan bedekken met zonnestroom-installaties. We moeten naar een model waarin de bevolking afneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.