Ko van Huissteden (60)
Isfysisch geograaf, VU Amsterdam en actief voor Stichting Schaliegasvrij Nederland
Missie schaliegasboringen
Grondverzet
Ze worden vaak weggezet als NIMBY's, verontruste burgers die ageren tegen ondergrondse activiteiten in hun omgeving. Hun verhalen hebben pijnlijke overeenkomsten: grote (soms internationale) bedrijven strijken de winst op ten koste van de Nederlandse burger, de overheid lapt veiligheidsnormen en natuurbeschermingsregels aan zijn laars en richt zich vooral op fossiele brandstoffen in plaats van duurzame energie. Deze keer in De Activist: drie mensen die zich druk maken om wat er ónder hun achtertuin gebeurt.
Wouter Hubers
“Als er iets misgaat, zijn gewone mensen de lul”
Hoe betrokken geraakt?
“Op een bijeenkomst vertelde Taqa, een energiebedrijf uit Abu Dhabi, over hun plannen voor tijdelijke gasopslag in het lege gasveld waarboven ik woon. Iemand vroeg wat er gebeurt als je daar ‘s zomers gas in pompt en dat er ’s winters, als er meer vraag is, uithaalt. Bij gaswinning verandert de druk langzaam en dat veroorzaakt al aardbevingen, hier in Bergen de grootste van Nederland. Taqa wilde die vraag niet publiek beantwoorden. Wij zijn ons in de risico’s gaan verdiepen. De gegevens van Taqa bleken hartstikke subjectief. Ze zijn bijvoorbeeld gebaseerd op wereldwijd waargenomen aardbevingen, onder allerlei niet te vergelijken omstandigheden. Maar volgens de Raad van State, die de plannen had kunnen tegenhouden, kan een krachtiger aardbeving dan 3.9 in Nederland niet voorkomen. En die ‘is’ veilig. Onze argumenten daartegen zijn genegeerd.”
Drijfveer?
“Risico’s voor mijn huis speelden mee, maar ik was vooral verontwaardigd dat een bevolking dit maar moet slikken. Minister Cramer zei in 2010 dat het een onomkeerbare zaak is vanwege internationale toezeggingen. Het argument is steeds gasleveringszekerheid, maar daarmee heeft het niets te maken. Ik ga door omdat ‘ze’ moeten weten dat we niet vrijwillig naar de slachtbank gaan. Het gaat om de veiligheid. Als er iets misgaat, zijn gewone mensen de lul.”
Toekomst?
“Permanente onzekerheid over de bodembewegingen en daarnaast bouw- en geluidsoverlast. Omwonenden hebben drie jaar lang non-stop lawaai: een overschrijding van alle geluidsnormen. Een typisch voorbeeld van machtsmisbruik (door de Rijksoverheid) als je ziet hoe de al begonnen werkzaamheden het landschap – onderdeel van de ecologische hoofdstructuur – vernielen. Waar zijn al die regels dan voor? Het draait allemaal om geld.”
Geef een reactie