In de zomermaanden hebben we gratis warm water, maar we hebben geen zonneboiler. Hoe doen we dat dan? Met de zonnedouche!
Het principe van een zonnedouche is heel simpel: het is een zwarte zak met een doucheslangetje eraan. Deze zak vul je met water, je legt hem in de zon en het water wordt warm. Bij ons ligt de zonnedouche daarom iedere zonnige dag voluit in de zon. Wij vullen de zonnedouche uiteraard met regenwater om zo leidingwater te besparen. Zo kost dit warme water ons dus én geen energie én geen drinkwater, ecologischer kan het niet!
Uit eigen ervaring kan ik je verzekeren dat een zak ruim voldoende is voor een uitgebreide douche. Wij kunnen onze drie kindjes na een warme zomerdag met één douchezak wassen. Pas wel op, want het water in de douchezak kan aardig heet worden, controleer voor gebruik even de temperatuur en vul zo nodig bij met koud (regen)water voor de gewenste temperatuur.
Met de naam zonnedouche lijkt hij misschien enkel geschikt om water op te warmen om mee te douchen. Maar dit gratis opgewarmde water is uiteraard ook geschikt om bijvoorbeeld de afwas mee te doen. En zo kun je op zonnige dagen je cv-ketel of elektrische boiler zelfs geheel uitzetten. Dit bespaart je enorm veel gas of elektriciteit!
We krijgen als eco-gezin vaak de vraag waarom we geen zonneboiler hebben. Nou, omdat we niet douchen, maar ons wassen aan de wastafel en daardoor geen tientallen liters warm water nodig hebben. De hoeveelheid warm water van een zonnedouche volstaat voor ons. Door deze en andere besparingen gebruiken wij slechts 5 liter water per persoon per dag, terwijl het gemiddelde verbruik 120 liter water is. Oftewel: wij verbruiken 4 procent ten opzichte van het gemiddelde waterverbruik.
De tweede reden waarom we geen zonneboiler hebben, is omdat deze een elektrische aansturing nodig heeft. Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen.
En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost. Dus waarom moeilijk en duur doen als het makkelijk en goedkoop kan?
Wil Riethorst zegt
Ik heb een vraag ivm bacteriën in de douche zak, wel eens aangedacht?
Green Evelien zegt
Ja, daar heb ik zeker aan gedacht.
Je kunt in de reacties onder mijn blogs over dit onderwerp daar veel meer over lezen: http://wordpress.bespaarenergie.com/gratis-warm-water en http://wordpress.bespaarenergie.com/zonnedouche