Volgens de Raad van State mag de Drentse gemeente Westerveld geen uitbreiding van veebedrijven toestaan als die in strijd is met de Natuurbeschermingswet. De gemeente had in haar bestemmingsplan voor het buitengebied ruimte gelaten voor uitbreiding, maar deze uitzondering op de Natuurbeschermingswet is volgens de uitspraak van 6 augustus niet toegestaan omdat onvoldoende verzekerd wordt dat de ruimte die het plan laat geen nadelige gevolgen heeft voor natuur. Milieudefensie is zeer blij met deze uitspraak.
De lokale afdeling van Milieudefensie in Westerveld heeft zich, gesteund door de landelijke vereniging Milieudefensie, sinds 2008 ingezet om de uitbreiding van veebedrijven in de buurt van natuurgebieden te voorkomen.
“Wij zijn opgelucht door de uitspraak”, zegt Martje Verf van Milieudefensie Westerveld. “Natuur- en milieubelangen zullen door de gemeente Westerveld beter moeten worden meegewogen bij het repareren van het bestemmingsplan.”
Milieudefensie Westerveld hoopt dat ook andere gemeenten in Nederland deze uitspraak ter harte nemen en niet meer groei als automatisch uitgangspunt hanteren, maar zullen zorgen voor minder uitstoot van ammoniak. “Dan zal de deken van ammoniak die over Nederland ligt afnemen en natuur meer kans krijgen”, zegt Verf.
Landelijk belang
Jacomijn Pluimers, campagneleider Duurzaam Voedsel bij Milieudefensie, benadrukt het landelijk belang van de uitspraak: “Het is goed dat de Raad van State gemeenten dwingt om zich aan de Natuurbeschermingswet te houden. Daarmee worden harde grenzen gesteld aan de uitbreiding van de veehouderij, die zorgt voor enorme ammoniak-uitstoot. De schaalvergroting in de veehouderij gaat alle perken te buiten en veroorzaakt veel milieuproblemen en overlast voor omwonenden. We moeten toewerken naar een kleinere, duurzamere veehouderij, in plaats van steeds maar doorgroeien.”
Milieudefensie voert al jaren campagne voor een duurzame voedselproductie en gezond voedsel, waarbij het terugbrengen van de omvang van de veehouderij in Nederland één van de uitgangspunten is. De explosieve groei van de melkveehouderij die verwacht wordt als de melkquota begin 2015 afgeschaft worden, is daarbij op dit moment een belangrijk speerpunt.
Verder lezen: Bereid je voor op de melktsunami
Geef een reactie