Een beter milieu: waar begin je? Bij de grote vervuilers, natuurlijk. Maar je kunt ook zelf aan de bak! Bijvoorbeeld door een plasticvrij bestaan te leiden. Hoewel, is dat eigenlijk wel mogelijk? Doe-het-groener Hilde Wijnen testte het een week uit en leerde het een en ander bij.
Zacht uitgedrukt ben ik er niet bepaald fan van: plastic. En terecht. Steeds meer wordt duidelijk hoeveel en welke problemen het fossiele goedje veroorzaakt. Onze hele wereld is ervan vergeven, inclusief wijzelf. Plastic is in no time van prachtuitvinding tot plaag verworden. Dus! Op naar een leven zonder het noodlottige spul. Volkomen onvoorbereid, zoals het de gemiddelde westerse mens betaamt, ga ik de eerste dag in.
Maandag
Op de eerste dag van de week eet mijn gezin (vanwege één verstokte rookworstfanaat) traditioneel boerenkoolstamppot. Het hele jaar door, ook tijdens een hittegolf. Met rookworst dus. Rookworsten zijn vergeven van plastic, sommige mensen warmen die dingen er zelfs in op! Kan dat ook anders? Ja en nee, blijkt als ik de lokale slagerij binnenstap. Rookworst is een seizoensproduct, vertelt de slager. In deze winkel hangen de rookworsten vers en onverpakt aan een mooi rekje op de toonbank. Tot het buiten te warm wordt, dan worden ze gevacumeerd verkocht. Probleempje: deze worst is niet bio. De biologische slager een stukje verderop heeft geen rookworstenrekje in de winter, maar op afspraak is er rookworst zonder kunststof laagje verkrijgbaar. Hoera, onze traditie kan blijven bestaan! Maar dan wel pas weer vanaf september. Gelukkig heb ik thuis nog een klein stukje in de vriezer liggen. Kan ik de komende week rustig op zoek naar een zomers maandagavondrecept zonder plastic, stamppot met gerookte paprika of zo.
Dinsdag
Ik ga een dagje naar Den Bosch. Dat kan niet moeilijk zijn. In de trein drink ik water uit mijn roestvrijstalen drinkfles en op terrasjes wordt eten en drinken toch niet geserveerd op of in plastic. Maar ik heb buiten mezelf gerekend. Zonder nadenken koop ik iets lekkers op de markt en een cadeautje. Ook gaat mijn bril kapot en ren ik naar de winkel voor een noodexemplaar. Oogst: een plastic etensbakje, een haarspeld met nepbloemen en een kunststof bril. Ai!
Woensdag
Op bezoek bij een vriendin vertel ik tijdens de lunch over mijn experiment. Haar zoon begint onmiddellijk op te sommen wat ik allemaal niet mag eten: de tafel is vergeven van in plastic verpakte etenswaren. Toch eet ik een boterhammetje mee en het hele gezelschap begint te filosoferen over voor- en nadelen van de moderne wereld. Geen bonuspunten voor creatieve vermijdingskunsten, wel interessante gesprekken aan tafel.
Donderdag
Er is van alles op, waaronder toiletpapier. Ik krijg vreselijke visioenen over wasbaar wc-papier of het gebruik van oneindige hoeveelheden tissues, maar in de biowinkel vind ik tot mijn geluk in papier verpakte rollen in hippe motiefjes. Tegen een flinke prijs, dat wel, maar het geeft wel een goed gevoel. Ook best belangrijk.
Vrijdag
Ik moet naar de andere kant van het land, gelukkig kan ik met iemand meerijden. Voordat we over de snelweg zoeven, maken we een snelle tussenstop voor een broodje en een koffie bij een tankstation. Daar verzekert de medewerker achter de toonbank ons dat de beker waar onze koffie in wordt geserveerd absoluut van karton is en het papier waarin het broodje verpakt is ook. Wat een geluk, want de rest van het assortiment is zo goed als allemaal gekleed in hetzelfde doorzichtige danwel glimmende verpakkingsmateriaal of heeft op zijn minst een kunststof accessoire.
Zaterdag
Wasdag. Ik vind fijnwasmiddel in een glazen fles en plasticvrije wasstrips. Ook scoor ik heerlijk ruikend afwasmiddel in blokvorm, een katoenen broodzak en roestvrijstalen bakjes. Op de terugweg stap ik de kaaswinkel binnen, want die kwestie dient zich binnenkort ook aan: kaas zonder plastic, waar vind ik die? Niet, zegt de eigenaar van de winkel. Ja, er zijn kazen met natuurgerijpte korsten, maar die zijn behoorlijk kostbaar. Hmm, het is niet veel, maar er is hoop.
De laatste dag
Gewapend met zakjes en bakjes ga ik naar de supermarkt om de hoek en probeer een plasticvrije biologische maaltijd samen te stellen. Op de groenteafdeling is niet veel keus. Alles wat bio is, is in plastic verpakt, behalve de pompoen. Het is niet bepaald het seizoen, maar ik leg er toch maar eentje in mijn mand.
Ook vind ik gember. Verder koop ik linzen in pot, tomatensaus in een glazen fles, een ongesneden brood voor in mijn eigen broodzak, boter, appels in kartonnen verpakking en guacamole in een potje. Een karige oogst, dus bij de Turkse supermarkt schep ik nog wat olijven, feta en amandelen in mijn glimmende nieuwe bakjes, ook om uit te proberen hoe dat voelt. Ik moet een kleine drempel over, maar wanneer ik dat doe, word ik er blij van! ’s Avonds maak ik een linzen-tomatensoep met appel. Erg lekker, maar dit kan ik niet elke dag eten. Serieus plasticvrij leven vraagt een serieuze aanpak. Volgende week ga ik naar de markt. Misschien moet ik niet langer elke dag naar de winkel maar is de tijd eindelijk rijp voor weekboodschappen.
Kosten:
Bakjes: 10 euro nogwat
Broodzak: 3 euro
Tijd, tradities en ongemak
Doe het lekker zelf – en nu jij!
1 Gooi tradities overboord als het zo uitkomt.
2 Rust je boodschappentas uit met bakjes en zakjes.
3 Breng (een nieuwe) structuur aan in je leven! Doe bijvoorbeeld weekboodschappen. Op de markt, in een winkel met verpakkingsvrije zone, of de Turkse buurtsuper.
4 Perfectie is overschat. In één klap plasticvrij leven is niet haalbaar. Ga stap voor stap, geef jezelf tijd.
5 Wees creatief, zie het als avontuur. Je komt gegarandeerd in nieuwe situaties terecht en bewandelt wegen die je eerder niet zou gaan (guacemole in een potje: het zou verboden moeten worden! Vers is echt de enige optie).
6 Ga door. Je kunt het (vast niet helemaal.. maar toch)!
R.Uitterlinden zegt
Ongeveer 45 jaar geleden kocht ik wat bij V&D. Ik had gewoon een boodschappentas bij, maar de verkoopster deed het in een plastic tasje. Ik zei dat ik dat niet hoefde, maar volgens haar was het verplicht en gold het als betalingsbewijs. Ik zei dat ik dan de volgende dag terug zou komen, iets in het tasje zou doen en zonder te betalen mee zou kunnen nemen.Daar had ze geen antwoord op. Ik heb toen een brief geschreven en mijn bezwaar tegen de plastic tasjes geuit. Het antwoord was dat het de nieuwe bedrijfspolicy was.
Ook op de groentemarkt werd alles klakkeloos in plastic tasjes gedaan. Van het begin af aan heb ik die geweigerd en papieren zakken meermalen hergebruikt. Elke week opnieuw moest ik het uitleggen dat ik geen plastic tasjes wilde. Nu gebruik ik die nylon netjes. Als vrijwilligster ruim ik zwerfvuil op en verbaas me elke keer weer over de grote hoeveelheden plastic verpakkingen, merendeels van snacks en snoep. Als je gezond wilt leven merk je dat je plastic gebruik ook afneemt. Geen koek en snoepverpakkingen meer, geen blikjes of plastic flessen. Ik lever nooit lege flessen in bij de supermarkt omdat ik het niet drink. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar vele druppels levert uiteindelijk ook een volle emmer op. Het consumentengedrag moet veranderen, dat levert al veel winst op.
Wil Meijer zegt
Ook een oplossing. Abonnement nemen op een groentenpakket. Voor het gemak, en geen verpakkingen meer. Eten volgens aanbod van de seizoenen.
Vlakbij Apeldoorn zit het bedrijf-de Hooge Kamp Beemte Broekland. De pakketten worden geleverd bij verschillende afhaaladres. Fantastisch en heerlijk vers. hoogekamp.nl
Ton zegt
Op onze biologische groentetuin voor het dorp van De meent Boerakker kan iedereen lokaal groenten van het seizoen kopen tegen zeer schappelijke prijs n eigen meegebrachte tassen. Veel mensen kiezen echter voor het gemak van de supermarkt waar enorm veel onzinnig plastic wordt toegepast. Ja, die moeite moet je natuurlijk wel nemen.