Frank Scholtens (56)
IsInformaticus
Missie meer alternatieven voor fossiele brandstoffen
Een betere bodem
Composteren is een prachtig natuurlijk proces. Het is essentieel voor een gezonde bodem, het helpt je van je keukenafval weer iets vruchtbaars te maken, en het kan zelfs warmte leveren. Deze keer in De Activist: drie mensen die zich inzetten om kennis over en enthousiasme voor composteren te verspreiden. Marc Siepman geeft lezingen en workshops over compost en de bodem. Rowin Snijder bouwt wormenhotels van hout. Frank Scholtens, bestuurslid van Stichting Biomeiler, verwarmt zijn huis met een warme hoop composterende snippers.
Een betere bodem: wormenhotels van Rowin Snijder
Je ontwerpt en bouwt wormenhotels. Wat zijn dat?
“Simpel gezegd: meubels waarin duizenden wormen leven, die je voedt met groente- en fruitafval. De wormen versnellen het proces van composteren. De wormenpoep maakt de compost bovendien extra rijk, wat weer goed is voor je tuin.”
Waarom heb je hier je beroep van gemaakt?
“Toen ik een paar jaar geleden verhuisde, had ik ineens zo’n tuin die helemaal betegeld was. Om daar een mooie groene tuin van te maken, had ik veel compost nodig. Een wormenhotel leek me een goede oplossing, maar ik was niet blij met de plastic bakken die je daarvoor kon kopen. Ik werkte als meubelmaker en ben zelf maar wat gaan ontwerpen. Van hout.”
Sloeg dat meteen aan?
“Ja. Mensen willen graag iets duurzaams doen, maar weten niet altijd goed hoe; een wormenhotel is makkelijk. En die wormen zijn toch levende wezens, mensen willen er goed voor zorgen. Ik ben met mijn bedrijf Le Compostier wormenhotels gaan opzetten als buurtproject, wat ook goed is voor de sociale contacten in een wijk. Inmiddels staan er zo’n dertig wormenhotels in Amsterdam en omgeving. Ieder project leidt weer tot het volgende, en zo verspreidt het zich steeds verder.”
En jij gaat al die wormenhotels bouwen?
“Ik stimuleer mensen graag om het zelf te doen, en wil daarom de bouwtekeningen op internet delen. Ondertussen bouw ik ook wormenhotels voor bedrijven en restaurants met een tuin – sinds kort staat er ook één bij Milieudefensie. Het is prachtig om te zien met hoeveel liefde koks hun keukenafval aan de wormen geven. Ze krijgen er mooie compost voor terug, die ze in de tuin kunnen gebruiken. En zo is de cirkel rond.”
[…] ik drie mensen die zich inzetten om kennis over en enthousiasme voor composteren te verspreiden. Marc Siepman geeft lezingen en workshops over compost en de bodem. Rowin Snijder bouwt wormenhotels van hout. […]