Green Evelien produceert met haar gezin van vijf personen slechts één afvalzak per jaar! Lees hier hoe zij dat realiseren, misschien kunnen ze jou inspireren!
Eén afvalzak per jaar produceren, hoe doe je dat?
Groenten en fruit kopen we onverpakt in de lokale bio-winkel met uiteraard onze eigen boodschappentas. Droge voedingswaren bestellen we daar in papieren grootverpakkingen. We drinken enkel kraanwater en thee. Wijn en bier voor visite kopen we in statiegeld-flessen. En ons groenafval composteren we in eigen tuin. Onderweg hebben we altijd thermosfles met thee of hervulbare fles met kraanwater bij ons en de lunch gaat in een broodtrommel of herbruikbare lunchzak.
Om papier te reduceren hebben we geen krant, abonnementen, en ook een nee-nee-sticker op de brievenbus. De blanco achterkant van ontvangen brieven wordt hergebruikt als print-papier en ontvangen enveloppen dienen als boodschappenlijstjes.
We poetsen onze tanden met zelfgemaakte tandpasta en composteerbare tandenborstels. We gebruiken geen shampoo, geen zeep of andere verzorgingsproducten en toch we zijn schoon.
Onze kindjes dragen wasbare luiers en zelf gebruik ik wasbaar maandverband. Snotneuzen worden hier afgedaan met katoenen zakdoeken.
Voor schoonmaken, maken we zelf ons wasmiddel, afwasmiddel en gebruiken composteerbare afwasspons en schoonmaakdoekjes.
Onze kat doet zijn behoeften gewoon in de tuin en zo hebben we dus geen enorme hoeveelheden kattenbakvulling als afval. We maken zelf kaarsen van sinaasappel. En kweekpotjes voor plantjes knutselen we van wc-rollen.
Daarnaast geldt natuurlijk dat we ons afval goed scheiden. In onze garage staan verschillende dozen en zakken om ons afval te sorteren.
Weinig afval produceren is helemaal niet moeilijk. Het zijn eenmalige gewoontes die je aanpast en daarna kost het je geen moeite meer. Het feit dat we ook bio, vegan, suikervrij, glutenvrij eten geeft het afvalarm leven wel een extra uitdaging! Maar ik houd wel van uitdagingen, daarom leven wij ook onze eco-lifestyle. Waarvan ons motto is “minder is meer”. En dit toegepast op afval geeft: hoe minder afval we hebben, hoe meer bevrijd wij ons voelen!
Geef een reactie