Gas in Groningen
Het grootste gasveld van Europa ligt onder Groningen, maar de bewoners daar hebben er weinig profijt van gehad. Hun grond beeft, hun huizen gaan kapot, en ze worden van het kastje naar de muur gestuurd.
Stadslandbouw
Stadslandbouw voorziet mensen van vers, gezond voedsel, vergroot de biodiversiteit in de stad en verkleint de CO2-afdruk van voedsel. Maar het kan meer doen; mensen bijeenbrengen, banen scheppen, en wat al niet meer.
Is LNG een transitiebrandstof?
Vloeibaar, gekoeld aardgas zou de toekomst woren voor het zware transport, want het is schoner, duurzamer en bereidt de weg voor om over te stappen op biogas. Maar dat blijkt heel anders te liggen.
VN Mensenrechtenverdrag
Voor het schenden van mensenrechten kan een multinational niet worden aangeklaagd. De VN wil daar verandering in brengen en werkt aan bindende regelgeving voor internationale bedrijven. Dat gaat niet zonder slag of stoot, rijke landen liggen dwars. Maar als het lukt, helpt dit activisten over de hele wereld.
Statiegeld
Is statiegeld nou goed voor het milieu of niet? Al jaren is het inzet van een hevig debat, met voorstanders van uitbreiding aan de ene kant, en partijen die het liever afgeschaft zien aan de andere kant. En geen middel wordt geschuwd. Lees in dit dossier over de smerige strijd om de petfles.
Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Nederland wordt steeds beter. Toch kampen veel mensen met gezondheidsklachten als gevolg van ongezonde lucht. Vooral de uitstoot van fijnstof door gemotoriseerd verkeer zorgt voor veel problemen.
TTIP Handelsverdrag
Achter gesloten deuren onderhandelden Europa en de Verenigde Staten over een trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord. Tegenstanders vreesden dat dit ten koste zou gaan van arbeidsrechten en milieu en maakten van het onbekende TTIP een van de grootste gemene delers in de milieubeweging.
Schaliegas
Over het boren naar schaliegas is veel discussie. Volgens sommigen is dit gas hét alternatief voor aardgas. Maar boren naar schaliegas brengt veel risico’s mee. Voor mens, natuur en klimaat.
Biobrandstoffen
Even werden ze gezien als hét alternatief voor fossiele energie. Inmiddels weten we beter. De verbouw van landbouwgewassen voor brandstof gaat ten koste van de voedelvoorziening en is slecht voor het klimaat en de biodiversiteit. Exit biobrandstoffen? Of is er toch nog toekomst voor energie uit biomassa?
Landroof
Door de wereldwijde jacht op vruchtbare landbouwgronden neemt landroof toe. Bij het grootschalig verhuren of verkopen van land aan landbouwbedrijven worden vaak land- en gebruiksrechten geschonden en het milieu geschaad.
Megastallen
Hoe veel dieren kun je kwijt in een klein land als dat van ons? De opkomst van megastallen heeft flinke gevolgen gehad voor dierenwelzijn, landschap, gezondheid en milieu.
Shell in Nigeria
Vijftig jaar oliewinning in de Nigerdelta heeft geleid tot de grootste milieuschade in de geschiedenis van de olie-industrie, onder leiding van Shell.
Natuur in Nederland
Natuur in Nederland. Bestaat dat wel? Het staat in ieder geval voortdurend onder druk. Door economische ontwikkelingen en de politiek.
Milieubeweging
Wereldwijd zetten talloze mensen en organisaties zich in voor een eerlijke en schonere wereld. De milieubeweging is zeer divers. De praktijken en methoden zijn eindeloos. Wat werkt en wat niet?
Andere economie
De kapitalistische vrije markteconomie sleept zichzelf van crisis naar crisis. Hoog tijd voor een andere economie. Maar welke? Alternatieven en ideeën zijn er in overvloed.
Recente reacties