Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Water > Wandelen langs de Maas voor drinkbare rivieren

Wandelen langs de Maas voor drinkbare rivieren

Maarten van der Schaaf | 22 augustus 2018 | 2 Reacties

Li An Phoa loopt duizend kilometer langs de Maas: van de bron in Frankrijk tot aan de monding in de Noordzee. Zo wil zij haar ideaal van drinkbare rivieren onder de aandacht brengen. “We kunnen aan de waterkwaliteit zien hoe gezond ons leefgebied is. Rivieren zijn een betere graadmeter van ons welzijn dan het BNP.”

Beeld: Alfa Lee

Li An Phoa loopt al 37 dagen langs de Maas, als ik haar op een bewolkte donderdagochtend tegemoet loop even buiten het Limburgse grensdorp Eijsden. Ze heeft me uitgenodigd om een dag met haar mee te wandelen op haar tocht van twee maanden van de bron van de rivier de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Dagelijks monitort ze met kinderen de waterkwaliteit. Daarnaast spreekt ze al wandelend met waterprofessionals, schippers, vissers, boeren en bedrijven voor wie de Maas van belang is. Onder de noemer Drinkable Rivers wil de Nederlandse onderzoeker en activiste het waterbewustzijn verhogen, een bijdrage leveren aan de wetenschap, en de schoonheid van water vieren. En dat lukt. In haar speech op Waterschapsdag noemde minister van Infrastructuur en Milieu Cora van Nieuwenhuizen Phoa’s ideaal van de drinkbare rivier “een mooi vergezicht”.

Halverwege haar verhaal zwiept een raam open op de eerste verdieping. “Kan ik jullie helpen? Zoeken jullie misschien een slaapplek?”

Terwijl ik vanaf het treinstation van Eijsden naar de Maas wandel, deelt Phoa haar locatie via WhatsApp: ze loopt langs de westoever op ruim een half uur van Eijsden. ‘Een spreeuw doet er één minuut over’, tikt ze eronder. Ik neem de pont naar Ternaaien, steek nog een brug over en dan zie ik haar lopen langs de rivier. Een paar jaar eerder ontmoette ik Phoa al eens op de Noordermarkt in Amsterdam. Ze vertelde me toen dat ze al acht jaar zonder huis leefde, de vierduizend kilometer lange Pacific Crest Trail had gelopen, lesgaf aan de Erasmus Universiteit, een onderzoeksproject uitvoerde voor Unilever en nog veel meer. Duizelend van haar verhalen fietste ik terug naar huis.

Na onze ontmoeting in Amsterdam blijf ik haar volgen en wanneer ze me dit voorjaar een bericht stuurt over haar nieuwste project, weet ik wat me te doen staat.

Honderdduizend mensen inspireren

Zwaaiend komt ze me tegemoet. Ze draagt een roze shirt en een korte blauwe broek, haar donkerbruine haar wappert in de wind. Uit haar rugzak steken inschuifbare wandelstokken en een groen visnet. Ze begroet me met een grote grijns en een omhelzing en barst gelijk los over haar reis. “Ik krijg zoveel positieve reacties. Ça bouge, zoals ze in Frankrijk zeggen, het beweegt! Elke dag lopen er mensen met me mee. Gisteren medewerkers van bierbrouwerij Jupiler. Hun brouwerij staat naast de Maas. In het Belgische Huy heb ik vijf kilometer gezommen met leden van zwemclub Traversée de la Meuse. En bij kerncentrale Tihange heb ik een rondleiding gekregen en metingen verricht. Wist je dat het water dat de centrale instroomt tien graden warmer is wanneer het weer in de Maas terugvloeit? Sorry, ik ben een beetje schor van het Frans praten. Dat heb ik trouwens onderweg geleerd.”

Vandaag is de langste dag van het jaar, 21 juni, en de energieke Phoa heeft een bijpassend vol programma. Vanmorgen is ze om half zeven vertrokken uit het Belgische dorpje Herstal. Al wandelend vertelde ze in de ochtendshow van de Limburgse radiozender L1 over haar missie en straks wordt ze verwacht bij een meetstation van Rijkswaterstaat. Vanmiddag gaat ze met kinderen van basisschool de Scharn de waterkwaliteit van de Maas meten in het centrum van Maastricht. En tussendoor zijn er nog interviews met De Limburger en met twee televisieploegen. En dan heeft ze ook nog beloofd om via Skype een presentatie te geven op Liquidscapes, een conferentie voor eco-kunstenaars in Engeland.

Al lopend naar het voet- en fietsveer houdt ze even stil, ruikt aan de muntplanten die langs de Maasoever groeien, en stopt een takje achter haar oor. Eenmaal op de veerpont raakt ze in gesprek met de kapitein, Jules Martens. “Mijn doel is om onderweg honderdduizend mensen te inspireren om hun eigen bijdrage te leveren aan een toekomst met drinkbare rivieren”, vertelt Phoa enthousiast. De wat norse kapitein bloeit op. “Ik zal je folder van Drinkable Rivers hier ophangen. Wist je dat de waterkwaliteit hier de afgelopen twintig jaar flink is verbeterd?”

Nationale veiligheid

Aan de overkant, op de eerste Nederlandse meters Maasoever, ligt waterkwaliteitsstation Eijsden. Het witblauwe schip lijkt van buiten vrij onbeduidend, maar niets is minder waar. In dit drijvende laboratorium worden 24 uur per dag, zeven dagen per week watermonsters genomen om verontreinigende stoffen in de Maas te detecteren. Zonodig wordt er alarm geslagen en wordt bijvoorbeeld de inname van water voor de drinkwaterproductie stilgelegd. De Maas is – samen met de Rijn – cruciaal voor de zoetwatervoorziening van heel Nederland. Te zeggen dat deze onaanzienlijke boot van belang is voor de nationale veiligheid, is geen overdrijving.

“Ooit, niet eens zo lang geleden, waren alle rivieren ‘gewoon’ drinkbaar”

In de kantine op de boot krijgt Phoa een warm welkom: op tafel staan twee flinke Limburgse vlaaien. Ze wast haar handen, drinkt een glas thee en tast toe. De medewerkers van Rijkswaterstaat zijn nieuwgierig naar haar verhaal, maar zijn ook kritisch. “Wij moeten de balans vinden tussen een goede drinkwatervoorziening en de wensen van de scheepvaart, het bedrijfsleven en de natuur”, zegt woordvoerder Renske Hamming. Laborantmedewerker Dennis Vliegen benadrukt dat rivierwater geen drinkwater moet worden, omdat er dan juist weinig leven overblijft in de rivier. “Er is een verschil tussen drinkbaar water en drinkwater”, beaamt Phoa. “Drinkbaarheid is een kwaliteit die kan ontstaan als alle relaties in een stroomgebied gezond zijn en we dus goed voor de omgeving zorgen. Net zoals gezelligheid kan ontstaan als we goed zorgen voor de mensen om ons heen. Maar drinkwater is een product dat aan allerlei wettelijke regels moet voldoen voordat het drinkwater mag heten. Zelfs wanneer de Maas drinkbaar zou zijn, zouden drinkwaterbedrijven dat water zuiveren om aan die regels te voldoen. Daarom heb ik het niet over drinkwater, maar over drinkbaarheid als signaal van gezond leven.”

Zodra we de vlaai achter de kiezen hebben, leidt Vliegen haar rond. Het meetstation staat vol high tech apparatuur, maar beschikt ook over een bijzonder low tech waarschuwingssysteem. “Wist je dat mijnwerkers kanaries gebruiken, als waarschuwing voor dodelijk gas dat vrij kan komen bij de steenkolenwinning? Zo hebben wij watervlooien, die ons attenderen op veranderingen in de waterkwaliteit”, vertelt Vliegen gepassioneerd. “Dit jaar hebben we tot nu toe acht keer uitzonderlijke waarden waargenomen in de Maas. De laatste keer dat het echt misging was in 2007.” Toen loosde Chimac-Agriphar, een pesticidenproducent in een voorstad van Luik, per ongeluk 75 kilo insectenverdelger in de rivier. In de gang van de laboratoriumboot hangen foto’s van gigantische dode vissen die na dat ongeluk overal op de Maas kwamen bovendrijven. “Een drama”, herinnert Vliegen zich. Even valt het gesprek stil. “Jij werkt dagelijks met water. Wat betekent water voor jou?”, vraagt Phoa. Hij denkt even na en zegt dan: “Ik besef hoe bevoorrecht we zijn in Nederland.”

Beeld: Alfa Lee

 

Gewoon drinkbaar

Het idee voor Drinkable Rivers ontstond dertien jaar geleden in Canada. Op de Rupert rivier in de wildernis van Québec om precies te zijn. Als 24-jarige activiste kanode Phoa van de bron van de rivier tot aan de zee, om samen met lokale bewoners te protesteren tegen plannen om de rivier om te buigen en electriciteit op te wekken met behulp van grote waterdammen. “Ik had een waterfilter meegenomen, maar de mensen van daar wezen me erop dat de rivier gewoon drinkbaar was. Vier weken lang heb ik uit de rivier gedronken, van begin tot eind!”

De ervaring op de Rupert raakt haar diep en ze beseft dat ooit, niet eens zo lang geleden, alle rivieren ‘gewoon’ drinkbaar waren. Wanneer Phoa drie jaar later terugkomt bij de Rupert, zijn de waterdammen inmiddels in aanbouw. Door de werkzaamheden is er kwik in de rivier beland, sterven de vissen en worden de mensen ziek van het eten van besmette vis. De drinkbare rivier, die duizenden jaren het bewijs was van een gezond leven in het stroomgebied, is niet meer.

 

Graadmeter

Hoe kan het dat we met elkaar besluiten om een gezond stroomgebied, met een gezonde voedselketen, willens en wetens te vernietigen? Phoa vraagt zich af wat er was gebeurd als niet de groei van het Bruto Nationaal Product (BNP) maar de drinkbaarheid van een rivier de belangrijkste graadmeter was geweest voor de besluitvorming. “Elke ontwikkeling wordt langs de meetlat van het BNP gelegd”, zegt Phoa. “Terwijl onze economie en maatschappij afhankelijk zijn van én ingebed zijn in ons ecologisch systeem, Het BNP is een uiterst gebrekkige graadmeter voor het welzijn van een land.”

Al jaren wordt er nagedacht over alternatieven voor het BNP. Phoa breekt eens lans voor de drinkbare rivier als kompas voor ons economisch systeem. “Net zoals we aan onze poep kunnen zien hoe het met onze darmflora en daarmee onze gezondheid gesteld is, kunnen we aan de waterkwaliteit van onze rivieren zien hoe gezond ons leefgebied is. Het plastic, de medicijnresten en de synthetische chemicaliën in onze rivieren tonen de verstoring, vernieling en onbalans in het stroomgebied aan. Ze reflecteren hoe we leven en hoe het met onze gezondheid gesteld is.”

Hoe kan het dat we met elkaar besluiten om een gezond stroomgebied, met een gezonde voedselketen, willens en wetens te vernietigen?

Drinkbare rivieren zijn een betere graadmeter van het welzijn van een land dan het BNP, maar Phoa ziet nog andere voordelen. “Het BNP is een kil cijfer, maar rondom rivieren kan juist grote betrokkenheid ontstaan. Iedereen op deze wereld is afhankelijk van het stroomgebied van een rivier. En de waterkwaliteit is ook nog eens simpel te meten. Om dat te benadrukken voer ik mijn onderzoek uit met kinderen.”

Zingen voor de Maas

Het bezoek aan het meetstation loopt uit – “Dit is allemaal zo interessant!” – zodat er te weinig tijd is om naar Maastricht te lopen. Phoa laat zich met de auto oppikken door een medewerker van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME). Smokkelt ze nu tien wandelkilometers? “Nee hoor, ik laat me na afloop weer terugbrengen. Ik wil het hele stuk te voet afleggen.”

“Het BNP is een kil cijfer, maar rondom rivieren kan juist grote betrokkenheid ontstaan”

Om iets over tweeën wordt ze afgezet bij het Waterpoortje, een 18de eeuwse stadsboog in het hart van Maastricht, waar ze een stuk of tien kinderen met een groepsknuffel ontmoet. Een vragenvuur barst los. Waar slaap je onderweg? “Overal word ik spontaan uitgenodigd om bij mensen thuis te logeren. Ik noem ze mijn Engelen van de Maas. In Wadelincourt heb ik zelfs bij de burgemeester gelogeerd.” Wat is het mooiste dat je onderweg hebt meegemaakt? “Ik heb zoveel avonturen beleefd, maar het mooist vind ik de glinstering in jullie ogen.” Hoe noem je jouw werk? “Hoe zou jij mijn werk noemen?,” kaatst Phoa de bal terug. Na een korte aarzeling komt het antwoord: “Ontdekker.”

Voordat Phoa met de kinderen de waterkwaliteit gaat meten, stelt ze voor om het water eerst te bedanken. Even later galmt het over de Maas:

 

“Water heb je nodig

Voor de eendjes in de sloot,

Water heb je nodig anders gaan de plantjes dood.

Water voor de limonade,

water voor de thee

en wat dacht je dan uiteindelijk

voor de vissen in de zee.”

 

Phoa luistert ontroerd. Daarna gaat haar rugzak open, komen er potjes voor watermonsters uit en krijgen alle kinderen een taak. “Wil jij dit een minuut goed schudden? En wie wil de resultaten van ons onderzoek opschrijven?

Beeld: Alfa Lee

“We laten de universiteiten van Delft en Wageningen de resultaten analyseren en als we onze resultaten publiceren komen al jullie namen en leeftijden erbij te staan als mede-onderzoekers.” De kinderen zijn zo betoverd door hún Engel van de Maas, dat ze de cameraploeg van het NPO-programma Wildernis onder Water nauwelijks opmerken.

Aan het eind van de middag is Phoa terug in Eijsden. Ze steekt de veerpont weer over naar België – aan de oostoever loopt een wandelpad langs de Maas dat helemaal naar Maastricht leidt. Het is bijna tijd voor haar Skype-presentatie aan de groep kunstenaars in Engeland. Het liefst geeft ze de presentatie wandelend maar de aantrekkende wind en de wisselende telefonienetwerken in het grensgebied staan dat niet toe. Ze ploft neer op een bankje voor een groot wit herenhuis in Ternaaien. Halverwege haar verhaal zwiept op de eerste verdieping van het huis een raam open. “Kan ik jullie helpen? Zoeken jullie misschien een slaapplek?”

Een half uur later zit Phoa in de tuin bij Elsa van der Heijden, die hier zestien jaar geleden een verlopen café kocht en de bouwval opknapte tot een klein paradijsje. Phoa’s oog valt op het balkon op de eerste verdieping. Daar, met uitzicht over de rivier die ze al 37 lange dagen volgt, staat een groot engelenbeeld.

Beeld: Alfa Lee

Biografie

Li An Phoa (1980) groeide op in Capelle aan de IJssel in een Nederlands-Chinees gezin. Ze is de oudste van drie dochters.

Onder de rook van Rotterdam was nauwelijks natuur te bekennen. “Ik moest het hebben van het mos dat op de stenen groeide.”

Phoa rondde drie masters af: Business Administration aan de Rotterdam School of Management, Holistic Science aan het Britse Schumacher College en Filosofie aan de Erasmus Universiteit.

Phoa deed onderzoek voor Unilever, waarmee ze input leverde voor de duurzaamheidsambities in het Unilever Sustainable Living Plan, en voor het Rwandese Ministerie van Volksgezondheid.

Ze geeft les aan Business Universiteit Nyenrode en organiseert vanuit haar eigen ‘Spring College’ wandellezingen in Nederland en Europa.

Afgelopen jaar nam Trouw haar voor het eerst op in de Duurzame Top 100, de jaarlijkse lijst met duurzame denkers en doeners in Nederland. Ook won ze de VIVA 400 prijs in de categorie Wereldverbeteraars.

Vind meer over Li An Phoa op drinkablerivers.org en springcollege.org

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Natuur, Water Tags: mijnbouw, water, giftige stoffen, dammen, rivieren Verschenen in: — Down to Earth 48 (augustus 2018)

Maarten van der Schaaf

Maarten van der Schaaf

  • Alle artikelen van Maarten van der Schaaf op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Nel van Es zegt

    7 september 2018 om 23:10

    The power of one!

    Beantwoorden
    • Li An Phoa zegt

      4 januari 2019 om 20:30

      Inderdaad Nel, waar en wat wij allemaal als individueel mens al kunnen betekenen is enorm. Wel natuurlijk: with the support of many. Laat staan waar we dan samen toe in staat kunnen zijn: the power of acting as one river family!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

In actie

In actie tegen mijnbouw: Fanny Tri Jambore

Fanny Tri Jambore gaat met Friends of the Earth Indonesië (WALHI) de strijdt aan tegen grootschalige mijnbouw.
In actie

In actie tegen mijnbouw: Leonard Yav Zama

Leonard Yav Zama zet zich in tegen mijnbouw in Democratische Republiek Congo. Mijnbedrijven moeten schoner én veiliger produceren.
Bossen, Natuur

Een kermis op kwetsbaar natuurterrein

Rondom paleis Soestdijk is nog een stuk echt wilde Nederlandse natuur. Maar het is aangekocht door ondernemers die er een evenementenlocatie van willen maken. Natuurorganisaties en omwonenden verzetten zich.
Jongeren, Water

Lotte zoekt oplossingen voor het zoute water

Op de boerderij van Lottes familie hebben ze (voorlopig) nog een goede oplossing voor de verzilting van de akkers.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons