Corneel van Rijn (34)
Ishoudt verschillende dieren
Missie een multifunctioneel en biologisch bedrijf
Beter boeren
Mestoverschotten, foute soja en chemische troep en antibiotica die ellende aanrichten in ons ecosysteem – het lijkt geen gelukkig huwelijk tussen de gangbare landbouw en het milieu. Je kunt ook zeggen: er valt nog een wereld te winnen. Veel boeren vinden ook dat het anders moet en steken hun nek uit. Wij portretteren er drie: David Janssen, die zijn kippen geen soja uit Zuid-Amerika meer geeft; Corneel van Rijn, een multifunctionele biologische boer in de geest van de Amerikaanse superboer Joel Salatin en Kors den Hartog, een kringloopboer die zich inzet voor het recht om mest uit te rijden op het land.
Beter Boeren: David Janssen
Waarin verschil je van gangbare boeren?
“Mijn broer en ik denken altijd: hoe kan het anders. In de loop der jaren kwam er zoveel nieuwe regelgeving op ons af dat we eigenlijk moesten uitbreiden om alle aanpassingen te bekostigen. Maar we wilden niet uitbreiden, we wilden extra waarde toevoegen aan onze eieren. Zo kwamen we bij StreekSelectie terecht. Via hen verkoop ik bij PLUS Supermarkten onder het regionale merk GIJS ‘het vriendelijkste ei van Nederland’. Het is ‘oerwoudvrij’ en het enige vrije-uitloopei met het maximale aantal sterren in het Beter Leven Kenmerk van de Nederlandse Dierenbescherming.”
Hoezo ‘oerwoudvrije’ eieren?
“Met in mijn achterhoofd de wereldhandel in voedsel wilde ik de kippen géén soja uit Zuid-Amerika meer geven. Sinds deze zomer krijgen ze dat niet meer. Een belangrijke volgende stap is: voer van dichterbij halen. We denken dat een straal van 50 kilometer haalbaar is. Het gaat niet alleen om soja, er zijn allerlei transportbewegingen in de wereld die helemaal niet nodig zijn.”
Waarom krijgen kippen soja?
“Het is een heel eiwitrijk product en kippen hebben veel eiwitten nodig. Veel meer dan vroeger, want ze zijn doorgefokt op groeien en voortplanten. Het voer wat wij geven is niet alleen duurder, de eiwitten zijn ook moeilijker te verteren en daardoor zakt de productie een beetje. De meeste grote boeren haken af als het duurder is. Anderen interesseert het niet. Wij denken: als het werkt, waarom niet. Het kost tijd en energie, maar het voelt gewoon goed.”
Hoe reageren collega’s?
“Die weten het nog niet, het ei wordt 9 februari gepresenteerd. Het zou mooi zijn als andere boeren dit gaan opvolgen. Ik laat nu zien dat het haalbaar is. Iemand moet beginnen. Er moet wel draagvlak zijn bij consumenten.”
Geef een reactie