Maandenlang demonstreerden indianen en milieuactivisten tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline, een oliepijplijn vlak langs het reservaat van de Standing Rock Sioux-indianen in North Dakota, Amerika. Het bleek tevergeefs. Nog geen twee dagen aan de macht, keurde president Trump de aanleg goed. Maar de strijd gaat door. Vier water protectors, zoals de activisten zichzelf noemen, kwamen naar Europa om ons ervan te doordringen dat ook Europese banken in dergelijke verwoestende olieprojecten investeren.
Zwarte slang
Door de lokale bevolking wordt het de ‘zwarte slang’ genoemd: de Dakota Access Pipeline. De oliepijpleiding is bijna tweeduizend kilometer lang en zal gebruikt worden om schalie-olie uit North Dakota naar de olieraffinaderijen in de Golf van Mexico te vervoeren. De Standing Rock Sioux leven in een reservaat op de route van de olieleiding. Sterker nog, de olieleiding loopt dwars door heilige gronden van deze indianenstam en werd aangelegd onder het Oahe-meer, een reservoir van de Missouri-rivier en een belangrijke waterbron voor de indianen. De Standing Rock Sioux vrezen dat de olieleiding gaat lekken en zo het milieu en het drinkwater in hun woongebied zal vervuilen.
De Sioux verzamelden zich daarom in drie protestkampen aan de oevers van de Missouri. Ze werden gesteund; eerst door andere indianenstammen, later werd het verzet steeds breder. Met name vanaf augustus vorig jaar, toen de bulldozers bij het reservaat verschenen, dijden de protestkampen uit. Op het hoogtepunt waren er tienduizend actievoerders. Het protest bleef vreedzaam. Met gebed en geweldloze demonstraties vroegen de waterbeschermers aandacht voor hun belangen, met relatief succes. In december stelde de regering Obama een beslissing over de vergunning van de aanleg uit. Maar president Trump vernietigde dat besluit twee dagen na zijn aantreden met een presidentieel decreet. Februari dit jaar verwierp een rechter in Washington de laatste juridische mogelijkheid om protest aan te tekenen. De protestkampen moesten worden ontruimd. Inmiddels is de Dakota Access Pipeline klaar en wordt deze in juni in gebruik genomen.
Europa
Toch gaat de strijd door. Begin juni waren de waterbeschermers in Nederland. Ze bezochten de door gasbevingen getroffen Groningers, ook slachtoffer van de olie-industrie, en vertelden over hun vreedzame demonstraties en het harde politieoptreden. De waterbeschermers willen hun gedachtegoed namelijk niet alleen binnen Amerika, maar ook over Europa verspreiden. Omdat ook Europese banken in de Dakota Access Pipeline en soortgelijke olieprojecten investeren. Hun indrukwekkende verhalen laten zien wat de gevolgen daarvan zijn.
[…] De Dakota Access Pipeline: “De strijd is nog lang niet voorbij” […]