Als érgens pogingen worden gedaan de vermeende kloof tussen burgers en politiek te overbruggen, is het wel in de gemeenten. Zij doen er alles aan burgers meer bij het bestuur te betrekken. Wat leveren die experimenten op? En wat betekenen ze voor duurzaamheid? In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt Down to earth een aantal initiatieven onder de loep. Vandaag in deel 3: Rineke Kraaij houdt zich bezig met: Mooi, Mooier, Middelland.
Rineke Kraaij (42), onderzoeker, conceptontwikkelaar, gespreksleider en programmamaker
Houdt zich bezig met: Mooi, Mooier, Middelland
Wat is Mooi, Mooier, Middelland?
“Middelland is een hartstikke leuke en gemixte Rotterdamse wijk, vlakbij het centrum. De gemeente had 9 miljoen euro uitgetrokken voor het opknappen van de Middellandstraat en maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. Maar dat laatste bleek na wat onderzoek geen actueel probleem meer. Een aantal wijkbewoners heeft toen gezegd: we willen zelf bepalen wat er met dat geld gebeurt, en burgemeester Aboutaleb is daarmee akkoord gegaan. Toen begon een proces van co-creatie, onder de noemer Mooi, Mooier, Middelland.”
Wat is jouw rol?
“Ik ben een van de projectleiders van de werkgroep Team Zebra, die over groenere, veiligere en avontuurlijkere routes in de wijk gaat. En als bewoner praat ik soms mee over het Middellandplein. Elke vrijdag wandel ik door de wijk met bewoners. Dan praten we met elkaar over de wijk. Die wandelingen kondig ik van tevoren aan. Ik had gehoopt dat het over autovrije straten zou gaan en autodelen, maar daar zijn we nog niet aan toegekomen. Concreet hebben we een herbeplantingsschema voor 50 bomen en extra beplanting voor de wijk gemaakt en daarover met ambtenaren overlegd. Dan blijkt dat er veel niet kan, bijvoorbeeld vanwege kabels die in de grond liggen. Langzaam en gestaag veranderen we dingen, maar verwacht niet meteen een groenrevolutie.”
Dat vraagt dus nogal wat geduld?
“Het is inderdaad eindeloos vergaderen en uiteindelijk moeten plannen door de gemeentelijke molen – de gemeente heeft zijn eigen regels. Bovendien kunnen bewoners ook nogal verschillend denken over wat een mooi park of mooi plein is. Er gebeuren dus geen gekke dingen. Ik zie het als een experiment. En er gebeurt wat: pleinen en parken worden aangepakt, heel verschillende mensen vinden elkaar in het mooier maken van de wijk. Er is een prachtige foto-expositie gemaakt over de wijk vroeger en nu, binnenkort is er een theaterroute door de wijk. Er ontstaat een beweging tussen bewoners, ondernemers en betrokken ambtenaren.”
Een van de projecten gaat over het Middellandplein, wat je overigens nauwelijks een plein kan noemen.
“Dat klopt, maar zo veel ontmoetingsplekken in de openbare ruimte hebben we hier niet. Het is een versteende wijk, dus op die paar pleinen en pleintjes moeten we zuinig zijn, vinden wij als bewoners. Er zijn veel vergaderingen over het plein geweest met bewoners en ondernemers, en een van de uitkomsten is dat één straatje wordt opgeheven. De voorgevels van de huizen komen dus direct aan het plein te liggen, zodat er ruimte komt ook voor bijvoorbeeld een of twee leuke restaurantjes. Het wordt een heel mooi plein met bankjes en groen, waar je lekker met je kinderen kunt zitten. Daarvoor moeten ongeveer twintig parkeerplekken wijken, en daar waren veel mensen boos over. Parkeren in onze wijk is echt een probleem, dus in Rotterdam is dit voorstel revolutionair. Uiteindelijk heeft de gebiedscommissie (opvolger van de deelgemeente – red.) de knoop doorgehakt: die parkeerplaatsen verdwijnen. Het plein gaat halverwege dit jaar op de schop. Het moet de spil van de wijk worden.”
Geef een reactie