Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Braadstuk voor ambitieuze landbouwministers

Braadstuk voor ambitieuze landbouwministers

Michiel Bussink | 2 december 2018 | Reageer

Michiel Bussink heeft weinig vertrouwen in de ambities van minister van Landbouw Carola Schouten om de veestapel te verkleinen. Daarom nu een braadstuk dat wat tegenwicht kan bieden.

Duurzaamheid beschouwt de minister van landbouw als ‘een van de belangrijkste opgaven’ in haar beleid en de Nederlandse landbouw moet daarin koploper worden. ‘Veehouders ontkomen er dan ook niet aan om klimaat-en energieneutraal te produceren.’ ‘Vee moet in 2023 alle ruimte krijgen voor natuurlijk gedrag.’ Goed bezig die Carola Schouten, laten we haar een kans geven.

Ahum, sorry: bovenstaande quotes komen uit dagblad Trouw van 2008 en waren van haar voorgangster Gerda Verburg. De huidige minister heeft in semantische zin echter maar minieme vooruitgang geboekt: ‘Nederland als koploper in kringlooplandbouw’.

De identieke ambities roepen bij mij op: de in het verleden niet behaalde resultaten, bieden garanties voor depressiviteit over de toekomst. Zeker omdat Schouten qua uitvoering ook exact dezelfde mantra hanteert als haar collega tien jaar geleden: ‘Het kabinet vertrouwt op de kracht van de samenleving om de omslag te maken.’ Dat wordt dus niks met die kringlooplandbouw van Schouten.

Het einde van de Rabobank

De krachten in die samenleving zijn namelijk niet eerlijk verdeeld. Anders gezegd, de belangen die alles bij het oude willen laten zijn enorm: de Rabobank, FrieslandCampina, Vion (de grootste vleesverwerker), ZLTO (Zuid-Nederlandse boerenvakbond en eigenaar van Vion), de supermarkten. Zij verhinderen een omslag. Invoering van kringlooplandbouw – en dus een veel kleinere veestapel – betekent bijvoorbeeld het einde van de Rabobank in zijn huidige vorm. Want daarmee zou de bank miljarden aan kredieten in megastallen, sojaplantages, voer- en verwerkingsfabrieken moeten afboeken. Zoals Shell met een klimaatneutrale energievoorziening haar investeringen in olie- en gasvelden niet terugverdient.

In het verleden niet behaalde resultaten bieden garanties voor depressiviteit over de toekomst

Toch is niet alles hopeloos. Mits we met z’n allen voldoende tegenwicht weten te geven aan die gevestigde belangen. Daar hoort een helder verhaal bij: intensieve veehouders moeten stoppen met hun huidige manier van werken. Maar er komt een veel mooiere, leukere, zinvollere, bevredigendere veehouderij voor terug. Hopelijk gaat de pas opgerichte Transitiecoalitie Voedsel de boer op met die dubbelstrategie – helder verhaal plus aanlokkelijk perspectief. En hopelijk laat ze zich niet door de minister meelokken in het moeras van het zoveelste landbouwpolderoverleg.

Daarom nu een braadstuk dat je kunt maken met een zeer kleine veestapel.

Braadstuk van gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood

*1 flinke knolselderij

*4 tenen knoflook

*tijm

*laurierblaadjes

*olijfolie

*boter

*peper en zout

*40 gram gedroogd eekhoorntjesbrood

*1 sjalotje

*takje rozemarijn

*scheut cognac

*+/- 1 eetlepel maïzena

Snijd de wortels van de knolselderij en boen de knol grondig schoon. Leg twee dubbele stroken aluminiumfolie kruislings op een bakplaat. Leg de knol in het midden en vouw het folie er enigszins omheen. Leg de knoflooktenen, tijm en laurierblaadjes bovenop de knol, plus een scheut olijfolie, peper en zout en tot slot een klont boter. Vouw goed dicht en zet zo’n twee uur in een op 180 °C voorverwarmde oven. Week ondertussen het eekhoorntjesbrood een half uur in lauw water en knijp dan uit. Bak de gesnipperde sjalot in de boter, doe er de eekhoorntjesbrood en gehakte rozemarijnnaaldjes bij en laat zo’n tien minuten zachtjes bakken. Zeef het weekwater en doe dat bij de paddenstoelen. Breng aan de kook. Roer de maïzena los met de cognac. Bind hiermee de saus van eekhoorntjesbrood. Breng op smaak met peper en zout. Serveer bij de gare knolselderij.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: landbouw, vlees, veehouderij Verschenen in: — Down to Earth 49 (oktober/november 2018)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Landbouw & voedsel, Uitgesproken

“Met AI kan Afrika de graanschuur van de wereld worden”

Artificiële intelligentie kan boeren helpen om beter om te gaan met klimaatverandering, zegt datawetenschapper Racine Ly.
Columns

Red de boeren uit het bos

Lawrence Cheuk vraagt zich af: heeft de milieubeweging een overwinning geboekt op de boeren?
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons