Reacties

 1. Laurens zegt

  Tropisch hardhout kan nooit hernieuwbaar(en dus duurzaam) zijn. Tropisch hardhout moet 120 jaar of langer groeien en kan door deze geringe aanwas onmogelijk hernieuwbaar zijn. Nieuw onderzoek toont zelfs aan dat in veel gevallen het Amazoneregenwoud(en andere tropische regenwouden) helemaal niet herstellen na de kap voor tropisch hardhout, zelfs als dit zogenaamd duurzaam wordt gekapt.

 2. Laurens zegt

  En wat betreft de LCA’s die vanuit de houtbranche worden gemaakt, dit is typisch een gevalletje ‘Slager keurt zijn eigen Vlees’.

 3. Georges zegt

  Eens met Laurens, in mijn LCA studie voor bouwen in NL viel zelfs Bamboe af, aangezien het transport van Azië naar NL alle energie voordelen opheft. Kan me voorstellen dat dit ook geldt transport van Latijns Amerika. Jammer dat er dit soort dingen worden gezegd door mensen die als betrouwbaar worden gezien.

  • Laurens zegt

   Koen, indien een LCS werkelijk onafhankelijk uitgevoerd zou worden, dan zou een LCA een goed middel zijn voor materiaalkeuze. Echter de desbetreffende LCA is uitgevoerd in opdracht van de koninklijke VVNH en FSC Nederland, en medegefinanceerd door de Sustainable Tropical Timber Coalition, die in het leven was geroepen om de consumptie van tropisch hardhout te vergroten. Alle drie zijn gebaat bij een gestage consumptie van tropisch hardhout, wat voor mij de desbetreffende LCA niet onafhankelijk maakt.

   Immers, het thema duurzaamheid is voor de tropische hardhoutsector essentieel voor verkoop(vele gemeenten hebben strikte duurzaamheidseisen voor gebruikte bouwmaterialen). Daarnaast wil deze industrie graag een voordeel hebben op alternatieve materialen zoals composiet, die steeds meer tropisch hardhout vervangen in oa de GWW sector.

 4. Drs JM Feekes zegt

  Wat is eigenlijk de koude-warmte weerstand van tropisch hardhout. Ik merk dat deuren en kozijnen waarin de laatste versie ‘dubbel glas’ is gebruikt kouder aanvoelen dan het glasoppervlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.