Erik Groen (47)
Iscreatief techneut
Missie laten zien hoe je in harmonie met de natuur kunt leven
Bouw je eigen dorp
In harmonie met de natuur én met je buren leven. Deze mensen stichtten een heel nieuw dorp om hun groene utopie te realiseren. In ecodorp Boekel bouwt Ellen van der Helm met zo duurzaam mogelijke materialen en technieken, Fedde Jorritsma wil in Ter Apel eenvoudig leven en voorzieningen delen, en Erik Groen experimenteert in Wageningen met een ‘samenvoorzienend eco-circus’.
Bouw je eigen dorp: Fedde Jorritsma
Jullie bouwen ecodorp Land van Aine op een voormalig fabrieksterrein in Ter Apel. Hoe ver
zijn jullie?
“We maken het land schoon en toegankelijk, hebben een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd en een moestuin aangelegd. Ik ben hier bijna de hele week. Dan woon ik in een oude container die ik heb omgebouwd tot off-grid verplaatsbare woonunit. De komende twee jaar worden er vijf ecologische woningen gerealiseerd. Uiteindelijk komen er zestig. Ook komt er een eco-camping en een dorpshuis.”
Land van Aine wordt een coöperatie. Hoe werkt dat?
“De coöperatie levert woongenot in verbinding met de natuur, beheert het terrein en creëert daar werk. Zo bouwen we de duurzame woningen deels zelf, gaan we groenten verbouwen en beheren we de camping. Wie hier komt wonen, wordt medeeigenaar van de coöperatie, en betaalt 15.000 euro instapgeld voor de algemene voorzieningen. Daarnaast investeren nieuwe bewoners in hun eigen huis. Als ze dat bij vertrek weer verkopen, gaat 50 procent van de overwaarde naar de coöperatie. De grond blijft in het bezit van een aparte stichting, om speculatie te voorkomen.”
Hoe zie jij het leven hier voor je?
“Mijn droom is dat je hier eenvoudig woont en een aantal voorzieningen deelt. Door in deeltijd voor het ecodorp te werken voorzie je in je levensonderhoud. Dit is niet zomaar een woonwijk — we gaan echt iets aan met elkaar. Maar we zonderen ons niet af: het terrein gaat open voor gasten en we willen met bedrijven in de omgeving samenwerken om van gft-afval biogas te maken. Uiteindelijk zijn we allemaal onderdeel van een ecologisch systeem.”
Berthina van den Dikkenberg zegt
Ik vind deze manier van leven zeer interessant en het trekt me erg aan. Daarom wil ik graag de nieuwsbrief ontvangen.