Leo van der Vlist, 54
Isdirecteur Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV)
Missie kritiek op houtkeurmerken die pretenderen duurzaam te zijn
Bosbeschermers
Hier in Nederland merken we weinig van de ontbossing die zich wereldwijd op grote schaal voordoet. Gezien de terugkerende discussies over fout hout of boskap voor soja- of palmolieproductie kan het veel mensen gelukkig wél iets schelen. De volgende activisten gaan een stap verder: via Martin Havik van Work with Nature kun je een stukje oerwoud in Costa Rica adopteren, Ruben Walker van African Clean Energy ontwikkelde een efficiënte allesbrander die 65-85 procent minder hout verbruikt en Leo van der Vlist, directeur Nederlands Centrum Inheemse Volken, gaat de strijd aan met houtkeurmerken die ten onrechte pretenderen duurzaam te zijn.
Bosbeschermers: Ruben Walker, cookstove
Waarom heb je African Clean Energy opgericht?
“Ik ben half Zuid-Afrikaan, kom vaak in dat deel van de wereld en zag met name in Lesotho dat de arme, lokale bevolking elke dag weer mijlen ver moet lopen om hout te kopen. Met dat spaarzame hout maken ze een open vuur in huis om te kunnen koken. Verschrikkelijk ongezond, natuurlijk. Meer dan vier miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van rook binnenshuis. Bovendien heeft deze manier van koken grote impact op het milieu. Dat moet anders kunnen dachten mijn vader en ik, en daarom richtten we in 2011 ACE op.”
Wat doet ACE tegen ontbossing?
“We ontwikkelden de ACE 1 cookstove, een zeer efficiënte biomassabrander waarmee je kan koken, maar die ook met behulp van zijn moderne accu en zonne-energie een telefoon kan opladen en een lampje kan laten branden. Ten opzichte van open vuur reduceert de cookstove de rookontwikkeling met ruim 95 procent en is er 65-85 procent minder hout of houtskool nodig (en daarmee CO2-uitstoot). Hoewel onze eerste prioriteit de gezondheidsimpact is, helpt de cookstove de jaarlijks 4 miljoen hectare ontbossing in Afrika reduceren.”
Wat voor impact heeft de cookstove?
“Arme mensen besteden hun geld óf aan voedsel óf aan hout(skool) om te kunnen koken. Op voedsel kunnen ze niet bezuinigen, maar middels de cookstove wel op hout. Daarnaast zijn er in Lesotho ruim 200 duizend weeskinderen. Voor hen hebben wij een donatieprogramma ontwikkeld. Regelmatig krijgen we verhalen te horen over hoe levensveranderend de cookstove is. De kinderen hoeven ‘s ochtends niet meer op pad om hout te halen en vervolgens lang te wachten voordat ze eindelijk kokend water hebben. Ook hebben ze ‘s avonds licht waarbij ze hun huiswerk kunnen maken.”
Geef een reactie