Bloemen zonder gif
Er is van alles mis in de bloemensector. Vervuilend transport, gif, uitbuiting en met gas verwarmde kassen. Maar het kan ook heel anders, laat Dette van der Molen zien. Zij teelt biologisch-dynamische bloemen met aandacht voor het ecosysteem. Net als Reg Waleson, bij wie je zelf mag komen plukken om rust en schoonheid te ervaren. En Denise Collignon zorgt het hele jaar door voor een bijzonder boeket met verrassende materialen.
Bloemen zonder gif: Denise Collignon
Denise Collignon (41)
Is: bloemkunstenaar.
Missie: laten zien dat er veel meer kan dan een ingevlogen gifboeket.
Na de kunstacademie werd je eerst fotograaf, nu ben je bloemstylist. Vanwaar die ommezwaai?
“Ik fotografeerde altijd al het liefst landschappen, nooit mensen. Maar na een tijdje vond ik het werk zo statisch worden. In de galerie waar ik werkte, viel het mijn baas op dat ik helemaal opleefde als de bloemist langskwam. Ik had dan nergens anders meer oog voor. Dus ben ik een opleiding tot bloemist gaan doen om het vak te leren.”
Was er tijdens die opleiding veel aandacht voor duurzaamheid?
“Nee, helemaal niet zelfs. De duurzame sector is nog maar heel klein, het is lastig concurreren binnen de grote bloemenindustrie. Ik merk ook dat er bij mensen veel onbegrip leeft. ‘Alle bloemen zijn toch biologisch?’, vragen ze me weleens. Maar als je een boeket rozen vast hebt gehad moet je daarna echt je handen wassen. Mensen hebben geen idee hoeveel gif er opzit. En dan worden er ook nog eens mensen voor uitgebuit in lagelonenlanden.”
Hoe kom jij aan ‘goede’ bloemen?
“Ik heb een paar geweldige biologische kwekers waar ik terechtkan. En ik vind het leuk om in de natuur te struinen. Er zijn zo veel mooie dingen te vinden, zoals takken, riet, grassen, uitgebloeide bamboe, je kan het zo gek niet bedenken. Ook in de winter is veel meer mogelijk dan mensen weten. Er is genoeg wintergroen, en ik gebruik vaak duurzame verf en droogbloemen voor wat meer kleur. Voor bijzondere projecten werk ik samen met de Hortus in Leiden en het Arboretum in Rotterdam. We knippen daar alleen takken en bladeren van de planten die dat kunnen missen, omdat ze toch gesnoeid moeten worden. Zo kan ik tropische planten gebruiken zodat die niet hoeven worden ingevlogen.”
Geef een reactie