Reacties

 1. jan schils zegt

  Weer een bewijs dat de politiek, of het nu om links of rechts gaat, even rot en giftig is als de afvalmaffiosi ! Leuk bondgenootschap!

  • Jan van Zelm zegt

   Alles wórdt gestuurd. Bestuurd…Da’s wat ánders. Besturen doe je m.i. door ook de verantwoordelijkheid te dragen én in een groter algemeen belang te handelen dan handel en economisch gewin. Ná en tijdens het verdienen (..) van bakken Euro’s moet er óók nog ‘ns geleefd kúnnen worden in hetzelfde land als waar op een korte termijn zoveel mogelijk (..) muntjes verdiend lijken te moeten worden dat dan maar ten koste (b)lijkt te moeten gaan van de basis die voor IEDEREEN van het 1e belang is. Een veilige en gezonde leefomgeving. Mensen (b)lijken de ‘collateral damage’ van overheidsbeleid. Maar u en ik weten toch dat overheden en de politiek aan de draadjes hangen van de bedienende handen van het bedrijfsleven?!
   Ik noem nu nog één woord en dan laat ik het aan u te begrijpen wat ik daarmee zeg: “Asbestbeleid”.

 2. R.de Wit zegt

  Vandaag de uitzending beerput Nederland bekeken…
  Wat een triest land is dit inmiddels geworden.
  De overheid laat de slager zijn eigen vlees keuren….
  Ons volksvertegenwoordigers hebben inmiddels vele overheidsinstanties geprivatiseerd…en alle controlerende instanties de nek omgedraaid.
  Meneer Rutte voorop….hij voelt aan elke vezel in zijn lichaam dat dit goed is voor Nederland!
  Wat een ongelooflijk zwakke Premier is die man…daar gaan we over een aantal jaren de gevolgen nog van ondervinden.
  Maar dan zit meneer Rutte inmiddels wel in Brussel…
  Het is ongelooflijk dat deze praktijken mogelijk zijn en dat wetgevers en bedrijven hier ongestraft mee wegkomen.
  Ik kan mij voorstellen dat de gewone man geen enkel vertrouwen meer heeft in de politiek.
  Sterker ….. zij en volgende generaties gaan de prijs uiteindelijk betalen…
  De vraag is wanneer komt er een man of vrouw die opstaat en zegt tot hier en niet verder……we blijven hopen!

  • Jan van Zelm zegt

   Die man die opstond (..maar fysiek nog wél staat..) tegen het beleid dat over de lijken van mensen (b)lijkt te gaan bestaat !! U kunt het vonnis in De Rechtspraak terugvinden waar ‘Klaas Jasperse versus De Staat der Nederlanden’ probeert overeind te blijven terwijl de landsadvocaat als een op stoom gereed staande wals al lang tevoren weet wát er gewalst MOEST worden. Het ter discussie stellen van het ernstig onvoldoende tot NIET daadwerkelijk actief toezicht te hebben gehouden én daar ook dus handhaving op hebben kunnen/willen uitvoeren onder Staatsverantwoordelijkheid is in een vonnis uiteindelijk beoordeeld als: “De Staat komt een grote (..) mate van beoordelings- en beleidsvrijheid toe, hetgeen ook geldt voor de haar ten dienst staande instrumenten…”(Zoekt u het maar op). Dit vonnis werd begin 2017 geveld. De vrijheid van vertalen lijkt mij: De Staat mag en kan doen wat haar GOED dunkt. Wanneer je daar de inhoud van de documentaire “Beerput Nederland” bij betrekt, waarin helder wordt gemaakt dat het bedrijfsleven bepaald en de Nederlandse Staat daarbij bakzeil haalt dan zijn er zéker meerdere bevestigingen van dát aangestuurde beleid te vinden… En m.i. hoef je dan niets eens deskundige te zijn.

 3. Theo Hofman zegt

  Een reportage die binnenkomt en blootlegt wat een domme mensen de Nederlanders de laatste 50 jaar hebben aangesteld als volksvertegenwoordiger. En niet zomaar dom. Ons deel van de aarde is door het toedoen van deze ‘volksvertegenwoordigers’ inmiddels zo goed als vergiftigd! En de hele aarde is erdoor aangetast. Kunnen die domme mensen gewoon weggestuurd worden? Waarom zitten zij daar nog? Hoe kan dit? Ongelooflijk.

  • Jan van Zelm zegt

   Wanneer ‘long-tail’ schade aan gezondheid kán ontstaan maar dit door de grotere bedrijven en hun enorme juridische vuist – die ZIJ wel kunnen en willen betalen – simpelweg van tafel wordt geslagen is er voor de individueel lijdende en wellicht al snel stervende individuele burger op geen enkele manier ‘eer of erkenning’ te behalen. Buiten schot blijven, verstoppertje spelen op hoog niveau is anno 2017 nóg steeds lucratief. De toezichthoudenden en daarmee ook de wetgevenden kúnnen op de handen blijven zitten en de andere kant op kijken… Hun zittingstermijn loopt en loopt nog wel even. Het stroperige en ook al niet nieuwe karakter van dergelijke kwesties kan ALLEEN veranderen als het volk dat niet langer pikt. Maar…juist dát volk sterft door vergiftiging, vervuiling, negeren en als eenling verspreid over een lange, verschrikkelijke én zeeeeer lange periode. Zó kraait die ene haan wellicht maar wel in dovemansoren. En dus: Drinkt men weer een glas, doet daarna z’n(..haar) plas en in zwijgzaamheid is voor je ’t weet gewoon weer alles zoals het voorheen óók al was.

 4. Ad Reichmann zegt

  Onvoorstelbaar deze docu.
  Dat het erg was in Nederland dat wisten we al maar dit slaat echt alles.
  Welke krankzinnige vervuilt zo zijn eigen leefomgeving?
  Het is een Godswonder dat we allemaal nog in leven zijn hier, maar waarschijnlijk sterven we allemaal aan kanker en dat verdienen we ook.
  Want wat een stom volk zijn wij dat we dit allemaal pikken met ze allen.
  Ze maken zich liever druk over Zwarte Piet en het roken van een sigaretje door het goede werk van Clear Air Nederland, wat een Joke.
  Allemaal afleiding om het gewone klootjes volk lekker dom te houden en te vergiftigen, dan hebben zo weer wat medische proefkonijnen.
  Daar gaat tenslotte het meeste geld in om, wapens en de farmacheutiche Maffia.
  De één schiet je neer en de ander plakt er een pleister op, da’s twee keer verdienen.
  Dit land is echt ziek, duidelijk last van de geldkanker.
  En dat God dit land moge behoedden voor Duivels zoals Ivo Opstelten en Neli Smith Kroes.
  Waarom worden zulke figuren niet tegen de muur gezet? dan zijn die kogels nog ergens goed voor.
  U hoort het: Ik ben boos!!! en terecht, wat een waanzin.

  Lof voor de docu makers, echt een eyeopener.
  Hopelijk een aanleiding voor verzet, want er moet echt wat veranderen hier.

 5. Hei Krekel zegt

  Mijn ergste vermoedens bevestigd. De kranten zouden er nu vol mee moeten staan. Onrust onder de bevolking. Politieke actie. Maar: Niets…
  Zelf opgeleid/omgeschoold in milieuzaken in 90er jaren. Daarna op zijspoor gezet: Te lastig!

 6. Natasja van Urk zegt

  Diep en diep triest hoe kan je met je volle verstand moedwillig zo met je omgeving, je personeel, onze toekomst, onze kinderen, ons mooie land omgaan. Om geld? Ik kan er niet bij dat dit gebeurd. Dikke duim voor al die mensen die zich ingezet hebben om dit aan het licht brengen. En blijkbaar niet zonder gevaar, zelfs voor de camera zien we mensen bedreigd worden. Wanneer houd dit op wanneer komt het besef we een grote gifbelt maken van ons land! #Politiek wordt wakker! Aktie en wel nu een boef is een boef ongeacht de “belangen”. Handhaving. De regels liggen er, de onderzoeken ook, aanpakken die criminelen!

 7. mama Sjaan zegt

  Onrust is er alleen onder het deel van de bevolking dat NPO2 kijkt. De rest van het volk werd afgeleid op de commerciële zenders. Of maakt zich liever druk om de kleur van Zwarte Piet.
  De vraag is: wat gaan we hieraan doen? Blijven we lijdzaam toekijken, zijn we intussen murw geslagen door alle berichten over corruptie en geldgraaierij (op intussen bijna alle vlakken) in onze samenleving?
  We worden stelselmatig vergiftigd en de overheid en politici (lees volksvertegenwoordigers!) knijpen een oogje dicht, decennialang al!! Er is een nieuwe milieuwet in de maak waarin stakeholders en voor milieudelicten veroordeelde of aangeklaagde bedrijven inspraak hebben!! Te zot voor woorden! De criminelen schrijven mee aan de wetten. Waarom dan nog wetten maken???
  En ik vraag me steeds af: hebben deze mensen geen kinderen/kleinkinderen?
  We zijn een triest land geworden inderdaad. Ik word langzamerhand echt depressief. Vannacht geen oog dichtgedaan.
  Ik heb vanochtend alle politieke partijen een mail gestuurd met de vraag wat ze hieraan gaan doen.
  Ben benieuwd of er één politicus is die de moeite neemt om te reageren. Ze hebben het schijnbaar heel druk allemaal!!
  Met het vertegenwoordigen van het volk……

 8. Martin Metselaar zegt

  Ontluisterend. Ik wist dat het erg was maar gisteravond bekroop mij werkelijk het gevoel dat het een verloren strijd is, waarin de burger totaal niets te zeggen heeft en geen enkele invloed meer heeft. Als het hier in Nederland al zo fout loopt, hoe moet het dan met de rest van de wereld wel niet gesteld zijn. De vraag stellen is hem beantwoorden. En inderdaad, bijna niemand in mijn omgeving heeft de moeite genomen om de documentaire te bekijken, geen protest , geen verontwaardiging, lekker met de oogkleppen op naar de afgrond ploeteren.

  • mama Sjaan zegt

   Dan moeten we zelf onze omgeving alsnog op deze documentaire attenderen. Zeg het voort!!
   Het is de enige manier. We hebben tenminste onze mond nog!!

 9. Ralf Ruysink zegt

  Volkskrant, Bert Wagendorp, afgelopen zaterdag, 2Doc, afgelopen maandag…
  Zaterdag, Wagendorp over de Luchtvaartwaanzin. Zelden zo’n goed en vlammend en beklemmend betoog gelezen. Chapeau!
  Zondag, Tegenlicht: (elektrische) luchtvaartoplossingen? Ik denk het eigenlijk niet, of niet op tijd, als ik de aflevering heb laten bezinken.
  Maandag, 2Doc: een ontluisterende en somber stemmende docu over chemisch afval – en de ziekmakende rol van de overheid. Stinkt letterlijk naar corruptie. En altijd weer is het de burger die de lul pardon de pineut is. En ik begreep plots de boze burger, terwijl ik me tot dat moment voortdurend tegen dit ‘verschijnsel’ dat zo in het nieuws is, verzet had en het die burger verweet dat hij/zij vooral ontevreden en kleinzielig was. ‘Sorry, boze burger, mijn excuus, ik ben nu ook een van jullie”. Eén puntje van kritiek heb ik nog wel op die boze burger, en dat is, zo weet ik helaas uit eigen ervaring, dat hij zich niet of te weinig organiseert. In je eentje bereik je niets tegen het grote onrecht dat ons aangedaan wordt, tegen het gesjoemel en de ‘alternatieve feiten’, waar ook onze overheid in grossiert. Want wat dacht je, niet alleen van wat zich nu rond Schiphol, Lelystad en de aanvliegroutes afspeelt, maar bijvoorbeeld van Gronings gas? Ook daar heeft de overheid langdurig feiten zo verdraaid dat het hen én het bedrijfsleven (De NAM met name) uit de wind hield. Al deze problemen vormen op termijn een dodelijke cocktail niet alleen voor klimaat, milieu en grondwater, maar ook, en dat is minstens even verontrustend, voor rechtstaat en democratie. Helaas is de kijkdichtheid van dit soort documentaires (nog even een pluim voor de makers en opsporingsambtenaren die hun mond open hebben durven te doen!) véél te laag om ons wakker te schudden. Dáár kunnen Bert wagendorp én de makers van deze 2Doc jammer genoeg niets aan veranderen…

 10. Jan van Zelm zegt

  En waar zijn dan in deze reeks van terecht verontwaardigde mensen de juridische, inhoudstechnisch deskundigen die tegenover het bedrijfsleven en een overheid kennis, geduld maar vooral spreekwoordelijk ‘genoeg ballen’ hebben om in het belang van het volk en ons aller (!!) leefomgeving datzelfde volk te helpen om de grootschalige vergiftiging te doen stoppen? Dit tegen de kans iin (!) dat DIT deel van het Nederland wel bescherming biedende volk tegen de door de overheid opgetuigde boom aanloopt waarop staat geschreven: Tot hier en niet verder omdat De Staat een hoge mate van beoordelings- en beleidsvrijheid toekomt, dat ook geld voor de toezichthoudende en handhavende instanties.
  Bundeling van welwillende en daadwerkelijk actieve tegenkracht vanuit de politiek ZIE en HOOR ik (nog) niet. Maar wat er nog uit de onderzoeken naar ook andere rapporten van een WODC vortkomt is wel spannend nu.

 11. Willemien Rijnten zegt

  Ik lees en hoor over deze enorme misstanden nergens hoe onze politici daar over denken. Van VVD en PvdA zijden snap ik dat wel, maar ik had toch meer verwacht van de CU en andere naar ik dacht betrouwbare partijen.
  het is nu 4 dagen later en ik ben er nog steeds ondersteboven van.

 12. Willemien Rijnten zegt

  Dat onze bodem, lucht en water vergiftigd worden is al zo erg, maar dat onze baby’s iedere dag door hun papjes vergiftigd worden met een toelaatbare hoeveelheid rattengif ,dat ook al kankerverwekkend is, is helemaal het toppunt. Hoe werkt dat eigenlijk bij die kleintjes? poepen ze het gewoon uit of wordt het opgeslagen in hun lichaampje.

 13. Jan van Zelm zegt

  De angst dat wanneer WIE dan ook dit tot op een (..)’bodem’ zou gaan uitzoeken of zelfs gaat uitgraven is natuurlijk dat diegene met dat in diezelfde ‘bodem’ gestortte gemende vergif in aanraking komt. Dit in de verschillende betekenissen ervan… Maar om tot bij die ‘bodem’ te komen zullen meerdere putten gegraven moeten worden. Waarmee graven dan?
  De feiten in de documentaire liegen NIET !!
  Hoe werkt dat? Aanbrengen bij OM? Organisatie?
  Op 20 dec. 2017 is er in Den Haag in het Pakhuis De Reiger (De Reguh) een lezing over ecocriminaliteit en meer. Startijd is 17:30 uur en vlakbij NS station Hollands Spoor.
  Vragen: dyantha@stopecocide.nl

 14. P. Bakker zegt

  Het is overduidelijk dat er in de politiek een stille kracht is die de belangenbehartiging van mens en dier verwaarloost, negeert en zelfs tegenwerkt.
  Wat zou het mooi zijn als er een commandoteam van burgers zou bestaan die net zo stil deze belangen zouden kunnen verdedigen, openbaar maken en afdwingen.
  Uiteraard ligt de uitvoering van allerlei criminaliteiten bij particulieren en het bedrijfsleven, maar de gekozen vertegenwoordigers van ons land zijn de corrigerende factor; althans, dat zouden zij moeten zijn.

 15. Ivan zegt

  Het is heel goed dat de journalistiek zich in de afvalpolitiek lees: milieucriminaliteit verdiept. Je wordt triest en kwaad tegelijk als je dit leest. In dit opzicht is de Nederlandse overheid net zo corrupt als de eerste de beste bananenrepubliek.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.