Met de komst van zo’n minimensje in je huishouden verdubbelt zo ongeveer de hoeveelheid afval die je produceert. Dat moet anders kunnen.
Wie geen baby heeft, denkt er waarschijnlijk nooit over na. En dat is maar beter ook. Maar met de komst van zo’n minimensje in je huishouden verdubbelt zo ongeveer de hoeveelheid afval die je produceert. Vooral door al die luiers. Dat moet anders kunnen, zou je denken. Duurzamer, milieuvriendelijker, zelfvoorzienender. Want als min of meer zelfvoorziend mens is meer afval produceren wel het laatste wat je wilt.
Het goede nieuws is dat er de afgelopen jaren heel wat veranderd is op het luierfront. De katoenen luier van weleer heeft er naast de wegwerpluier nog een beduchte concurrent bij gekregen: de wasbare luier. Eentje die prima absorbeert en niet lekt (en daar draait het allemaal om in de luierwereld), makkelijk te wassen is en die je net zo eenvoudig om baby’s billetjes vouwt als een Pamper. Niks veiligheidsspelden, eindeloze spoelbeurten en stapels strijkgoed. De wasbare luier bestaat uit een buitenbroekje, met een sluiting van klittenband of drukknoopjes. En een ‘inlegvel’ van papier, katoen, bamboe, zijde of fleece, dat zo in wasmachine of vuilnisbak kan.
De echte doe het zelver maakt zo’n wasbare luier natuurlijk zelf. Op www.ecomama.nl/verzorging/zelf-wasbare-luiers-maken vind je de patronen die je daarvoor nodig hebt. Kopen kan je ze ook. Je hebt een ruime keus uit allerhande modellen, maten en kleuren van itti bitti, Kiddybips, Tots Bots, Bummis, Kushies, Imse Vimse, Bambino Mio, Mother Ease en vele anderen. Maar ja, welke kies je dan? Op www.kaatjekatoen.nl lees je van alles over wasbare luiers. Je vindt er bovendien een handige kijk en vergelijk én een webshop. Op www.babystuf.nl/babyverzorging/luiers en www.engeltjebengeltje.com vind je ook allerhande luierinfo. Dat maakt de keus misschien eenvoudiger.
De vraag dringt zich wel op of al dat wassen niet slechter voor de wereld is dan wegwerpluiers Het antwoord is nee. Volgens TNO ben je zo’n 1500 kilo volgeplaste en –poepte luiers verder voordat een kind zindelijk is. En Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl) heeft berekend dat al die luiers het milieu 2,5 keer zo zwaar belasten als de wasbare luier. Tenminste, als je die op 40 graden wast en aan de waslijn laat drogen.
Allemaal veel te veel gedoe? Dan is er nog een enigszins verantwoord alternatief: de milieuvriendelijke wegwerpluiers van Nature Babycare of Moltex Öko. Verkrijgbaar bij Etos en natuurvoedingswinkels.
Geef een reactie