Boeken en films
Of je nu liefst op een stil bankje in de zon zit, of in het donker een drukke bioscoop, wij hebben dé tips voor je. Recensies, filmfestivaltips en nog veel meer.
Kijktips
‘Duurzame’ kernenergie
Een lastig aspect van radioactiviteit: het is nogal 'duurzaam'. Daarover gaat de documentaire Into Eternity.
Leestips
Een nieuwe samenleving
Blauwdruk voor Overleving is een klassieke tekst uit het begin van de milieubeweging. Dit zo’n veertig jaar later lezen, levert gemengde gevoelens op.
Kijktips
Movies That Matter
Schendingen tegen milieu en mens gaan vaak hand in hand. Het mensenrechtenfilmfestival Movies That Matter zoomt in het programmaonderdeel A Matter of ACT in op filmportretten van mensenrechtenverdedigers.
Kijktips
Gevangen!
Tegelijkertijd in de bioscoop: twee grote, op de werkelijkheid gebaseerde thrillers over mensen oog in oog met de grillige natuur. Niet te missen is het prachtig gefilmde 127 Hours, de door Danny Boyle (Slumdog Millionaire) geregisseerde nachtmerrie van bergbeklimmer Aron Ralston. Zijn gewoonte om dagen van ieders radar te verdwijnen komt hem duur te staan […]
Kijktips
Niet zonder de natuur
Met harpoen gewapende Indonesische vissers springen op de rug van potvissen van bijna 25 meter lang. Gevaarlijk, maar één exemplaar voorziet het hele dorp van eten.
Kijktips
Weerzin en ontroering
Planet Earth – nieuwe ontdekkingen biedt een kijkje achter de schermen van de Planet Earth-crew.
Kijktips
Tweemaal Bruce Parry
De Nederlands ondertitelde dubbel-dvd Amazon ligt koud in de winkels of het boegbeeld van deze fascinerende BBC-serie is te zien in een nieuw programma: Arctic With Bruce Parry.
Kijktips
Ellende op ons bord
De film 'Smakelijk eten! Hoe voedsel de wereld verandert' onderzoekt waar het eten op ons bord vandaan komt. Regisseur Walther Grotenhuis concentreert zich op drie ingrediënten van een diner: boontjes, garnalen en een Hollands speenvarken (gevoed met soja). Hij laat zien welke enorme impact wat wij eten heeft op mens en milieu in respectievelijk Kenia, de Filipijnen en Brazilië.
Leestips
Energie is overal
Voormalig Econcern directeur Ad van Wijk pleit voor een andere kijk op energie in zijn boekje Hoe kook ik een ei?
Kijktips
Goddelijk varken
Al eten joden, moslims en zevendedagsadventisten het uit geloofsovertuiging niet, toch is het varken het meest gegeten dier ter wereld. “Misschien vinden mensen hem onrein omdat ‘ie alles eet”, filosofeert scharrelslager Gerard Zwetsloot tijdens het uitbenen. “Maar dat doen wij mensen ook.”
Recente reacties