Al zo’n twintig jaar vormen Mike Bonanno en Andy Bichlbaum de harde kern van The Yes Men. Met heerlijk bizarre, maar scherpe acties proberen de twee urgente, onderbelichte onderwerpen op de agenda te krijgen. Humor en absurdisme zijn daarbij hun wapens, maar ook het misleiden van de media. Hun nieuwe film ‘The Yes Men Are Revolting’ is onderdeel van het Movies That Matter Festival dat eind deze maand in Den Haag plaatsvindt.
The Yes Men Are Revolting, onderdeel van het Movies That Matter Festival dat van 20 tot 28 maart in Den Haag plaatsvindt, laat zien wat het tweetal drijft en hoe enorm veel energie dat ze kost. De inspiratie en euforie, de tegenslagen en teleurstellingen, we beleven alle pieken en dalen met ze mee.
Kopenhagen
Deze derde Yes Men-film begint net voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. Evenals Naomi Klein, zijn de twee er inmiddels van overtuigd dat klimaatverandering hét probleem van dit tijdvak is. Op de top willen ze met een heldere, op veel impact gerichte stunt klimaatrechtvaardigheid en de noodzaak tot divesteren in fossiel aankaarten. Het kost enorm veel voorbereidingstijd, zo blijkt. In dit geval gaan er reizen naar Oeganda en de teerzanden in Canada aan vooraf, zoals altijd worden moeilijk van echt te onderscheiden persberichten, websites en -artikelen gefabriceerd zodat de media erin trappen.
Misschien iets meer dan in zijn voorgangers laat deze film zien dat de Yes Men bij elke actie veel moed nodig hebben. En dat al die energie die ze erin moeten stoppen ze uitholt.
Na Kopenhagen realiseren ze zich dat de fossiele industrie de regeringen in zijn zak heeft en het een taaie strijd zal worden. Mike gelooft er niet meer in en verhuist met zijn gezin naar Europa. Andy worstelt ook, maar kan niet anders dan doorgaan.
Toch is er steeds weer een vonk die hun vuur opnieuw aanwakkert. Iets waarop ze moeten reageren. Ze maken hierin allebei een andere, maar net zo pijnlijke ontwikkeling door en komen uiteindelijk, aangestoken door de energie en saamhorigheid van Occupy, in de blackout na superstorm Sandy, na een openhartig dronkemansgesprek weer tot elkaar. Gelukkig. Misschien zit niet iedereen op dat gepsychologiseer te wachten, maar veel klimaatactivisten zullen zich in het geworstel herkennen.
Andere aanraders
Overigens richten de camera’s zich in Black Ice, over de Arctic 30, ook op klimaatactivisten. Andere aanraders zijn twee films over grondstoffen, We Come As Friends (over Afrika) en Marmato (over Colombia). De films van Hubert Sauper, maker van onder andere We Come As Friends en Darwin’s Nightmare, staan op het festival centraal.
Lees ook ons interview met Hubert Sauper over We Come As Friends: “De koloniale geschiedenis is een grote landroof”.
Movies That Matter Festival, 20 t/m 28 maart in Den Haag.
Geef een reactie