Podcastmakers
Het medium voor tijdens een pandemie: de podcast. Podcaster Tess Schram deelt haar dilemma’s, in de hoop dat anderen ook duurzame keuzes durven maken. Janno Lanjouw vertelt over vis, omdat er zoveel meer is dan altijd maar die zalm, tonijn en kabeljauw. En Stefan Plugge neemt de luisteraars mee naar buiten, om de natuur te leren waarderen.
Podcastmaker: Tess Schram
Tess Schram (29)
Is: implementatiespecialist bij Booking.com
Missie: duurzaam leven laagdrempelig maken
In je podcast Tess to Sustainability omschrijf je jezelf als een ‘typische millennial’ die houdt van lekkere koffie, mooie kleding en verre reizen. Vanwaar je interesse voor duurzaamheid?
“Voorheen was ik totaal niet bezig met duurzaamheid. Ik kende de verhalen over smeltende ijskappen en de plastic soep, maar pas toen ik eind 2019 ging duiken bij Bali, kwam het bij me binnen. Ik zag veel plastic tussen het koraal. Ik wilde iets doen en hou van praten, dus begon ik een podcast over mijn zoektocht naar duurzaam leven. In elke aflevering interview ik een expert en ga ik een challenge aan, bijvoorbeeld plasticvrij boodschappen doen of plantaardig eten. Ik vind mezelf geen activist, ik ben geen Greta. Ik ben aan het ontdekken.”
Ben je structureel duurzamer gaan leven?
“Plastic vermijden is goed te doen, vooral op de markt. Dat doe ik nog steeds. Ik was al vegetariër en de stap naar veganistisch bleek klein. Als veganist kom je niets tekort. ’s Ochtends neem ik plantaardige yoghurt en voor mijn flat white gebruik ik havermelk. Zelfs mijn vriend, een echte vleeseter, eet nu doordeweeks veganistisch.”
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?
“De aflevering met een klimaat-psycholoog was verhelderend. Ik reis graag en vlieg het liefst de hele wereld over. Is dat niet hypocriet en hebben mijn andere acties dan wel zin? Wat blijkt: zulke dilemma’s zijn oké. Falen bestaat niet op zo’n ontdekkingstocht. Belangrijker is dat je bewust keuzes leert maken, je informeert en dingen uitprobeert. Zo voelt verduurzamen als een gezonde drug en wil je er meer van, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een slechte kater.”
Geef een reactie