Fedde Jorritsma (42)
Isadviseur en projectbegeleider ecologische toiletsystemen
Missie wonen en werken in verbinding met de natuur
Bouw je eigen dorp
In harmonie met de natuur én met je buren leven. Deze mensen stichtten een heel nieuw dorp om hun groene utopie te realiseren. In ecodorp Boekel bouwt Ellen van der Helm met zo duurzaam mogelijke materialen en technieken, Fedde Jorritsma wil in Ter Apel eenvoudig leven en voorzieningen delen, en Erik Groen experimenteert in Wageningen met een ‘samenvoorzienend eco-circus’.
Bouw je eigen dorp: Ellen van der Helm
Waarom wil je in Ecodorp Boekel wonen?
“Ik wil mijn ecologische voetafdruk verkleinen en met gelijkgestemden wonen. Voorheen woonde ik in een woongemeenschap, maar daar was ik een van de weinige bewoners die duurzaamheid echt belangrijk vonden. De huizen hier zijn zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo zijn de wanden gemaakt van hout en kalkhennep. Ook het sociale van een ecodorp vind ik belangrijk. Een van onze basisprincipes is het vertrouwen dat iedereen zich optimaal inzet voor het ecodorp. En mijn zoon Tijmen van 12 heeft altijd andere kinderen in de buurt om mee te spelen.”
Jullie zijn volop aan het bouwen. Help je zelf ook mee?
“Alle dertig woningen zijn bijna opgeleverd. Helemaal af zijn ze niet, zo gaan we de gevels nog bekleden met hout. We hebben met de aannemer afgesproken dat we veel zelf doen. Ik heb het leggen van de vloerverwarming gecoördineerd: we hebben noppenplaten gelegd en daar de verwarmingsbuizen doorheen geslingerd. Dat was een behoorlijke klus, want de huizen zijn niet rechthoekig, maar gebouwd in een cirkel. Het idee is dat je daardoor makkelijker contact met elkaar maakt.”
Jullie hebben een primeur voor de opslag van zonne-energie: een basaltaccu. Hoe werkt dat?
“De energie van zonnepanelen wordt omgezet in warmte en opgeslagen in basaltsteen, dat warmte heel lang kan vasthouden. Daarmee warmen we in de winter water op voor de verwarming. De ontwikkelaar van de techniek en de aannemer zijn in juni begonnen met de bouw van de bunker waar de accu in komt te staan. Spannend, want zoiets is nog nooit ergens gedaan. Het is echt pionieren.”
Geef een reactie