Shishani Vranckx (33)
Ismuzikant
Missie verbinding zoeken en bewustzijn op gang brengen
Tegengeluid
De een schreeuwt linkse teksten om de orde te verstoren, de ander hoopt door schoonheid verbinding te laten ontstaan. Toch hebben punkzanger Abel van Gijlswijk, singer-songwriter Shishani Vranckx en componist Merlijn Twaalfhoven meer gemeen dan je denkt: ze geloven in de kracht van muziek.
Tegengeluid: Merlijn Twaalfhoven
Je hebt als componist over de hele wereld muziekprojecten uitgevoerd. Waarom?
“Ik heb altijd muziek gemaakt op plekken waar ik iets kon veranderen, bijvoorbeeld in Bosnië en op de grens van Noord- en Zuid-Cyprus. Schoonheid kan mensen verbinden op een manier die normaal niet lukt. Ik vind het belangrijk dat concerten niet binnen gebaande paden blijven, want dan is het gewoon fijn (en meer of minder hoogstaand) vermaak voor een afgebakende groep mensen.”
Organiseer je nog steeds muziekprojecten?
“Geen composities voor koor en orkest meer, zoals ik eerder deed. Door Syrious Mission, een project in vluchtelingenkampen en wijken in Jordanië, realiseerde ik me dat ik om echt impact te hebben een grotere beweging op gang moet brengen. Daarom heb ik The Turn Club opgericht, waarin kunstenaars vanuit allerlei disciplines samenwerken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. We willen mensen aan het langetermijndenken zetten: hoe maak je toekomstgerichte keuzes? We gaan het theater in en naar festivals, en hopen zo mensen te bereiken die ervoor open staan. Samenwerken met anderen geeft hoop.”
Hoe zet je mensen aan het denken over de toekomst?
“Je kunt alleen een langetermijnvisie ontwikkelen als je verbeeldingskracht hebt. Kunstenaars kunnen goed observeren, ze maken ruimte voor emoties en zetten de verbeeldingskracht aan. En ze durven te spelen: ze experimenteren en falen. Dat spelen zit in elke mens, maar is verdrongen door kortetermijndenken. Politici gaan daarin mee. Daarmee gaan ze voorbij aan wezenlijke dilemma’s, de complexiteit van onze werkelijkheid wordt voor ons verborgen gehouden, zoals je ook ziet in de discussie over het klimaat. En wat je niet weet, kun je ook niet ervaren of veranderen.”
Geef een reactie