Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Klimaatvriendelijk het landschap verpesten

Klimaatvriendelijk het landschap verpesten

Michiel Bussink | 2 juli 2020 |

Toen ik er aan het begin van het nieuwe millennium op de loonlijst kwam, voerde Milieudefensie campagne met ‘Trek de Groene Grens’. Eindelijk een club die zich verzette tegen het nonchalant omgaan met het landschap en de wildgroei aan nieuwe bedrijventerreinen, wegen en woonwijken. Anno 2020 is er een extra bedreiging bijgekomen. Dit keer gesteund door de milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie, die de ‘Gedragscode zon op land’ hebben ondertekend. Een initiatief van de zonnepanelenbranche om verzet tegen zonneparken te voorkomen.

Dat is behoorlijk gelukt. Als bewoners ergens tegensputteren bij de aanleg van zonneparken – zoals in mijn eigen gemeente Deventer, plan: 800 hectare zonneparken op landbouwgrond – wordt naar de gedragscode verwezen: ‘Ook milieuorganisaties steunen zonneparken’. En bedankt, hè! Zo gaat de transitie naar de natuurrijke kringlooplandbouw dus niet lukken. Want daarvoor is die landbouwgrond keihard nodig. Voor het verbouwen van eigen veevoer, voor het scharrelen van een stevig ingekrompen veestapel, voor het in ere herstellen van heggen, hagen, houtwallen, poelen en bloemenakkers, voor de natuurinclusieve kringloopboeren die minder kilo’s per hectare produceren en dus meer grond nodig hebben om een inkomen te verdienen.

In plaats daarvan wordt met zonneparken de toch al extreem hoge prijs van landbouwgrond extra opgedreven. Waardoor het belangrijkste mechanisme achter de steeds intensievere en daarmee vervuilende landbouw wordt versterkt. Hoe cynisch wil je het hebben?

Met zonneparken wordt de extreem hoge prijs van landbouwgrond extra opgedreven

En dan wordt die gedragscode ook nog eens gevuld met vrijblijvende groene schaamlapjes. Wat te denken van zonneparken die ‘een kans bieden’ om ‘de omgeving mooier te maken’? Haha! Een kwadratuur van de cirkel, noemen we zoiets. Plichtmatig wordt nog wel gezegd dat eerst de daken moeten worden volgelegd. In de praktijk komt daar niks van terecht. In het hele land worden centrales uitgerold door zonneparkcowboys onder aanvoering van oud-staatssecretaris, good old Henk Bleker met zijn omstreden bedrijf Powerfield. Natuurhater Bleker en de milieuorganisaties: bien étonnés de se trouver ensemble.

Een enkele groene club distantieerde zich van de gedragscode, waaronder de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Daarin gesteund door het eerbiedwaardige College van Rijksadviseurs, dat in een grondig advies (Via Parijs), uit te doeken doet hoe je aan een klimaatneutraal Nederland kunt werken zónder het landschap te verpesten. Inclusief het advies zonneparken op landbouwgrond te verbieden. Inderdaad. Trek de groene grens.

Gegrilde courgette-tomaten-schotel

Als de zon gewoon op de bodem mag schijnen om aan fotosynthese te werken, schenkt die ons iets cruciaals, namelijk voeding. Zoals ’s zomers massa’s courgettes en tomaten.

* 2 kleine of 1 grote ui
* 1 grote of enkele kleinere courgettes
(hoe kleiner, hoe lekkerder)
* 2 tenen knoflook
* handvol munt
* takje dragon
* geraspte oude kaas
* 2 handenvol kerstomaatjes
* peper en zout
* eventueel: couscous, kropsla

Fruit de in ringen gesneden ui in een gietijzeren pan. Roer de in stukken gesneden courgette en gehakte knoflook erdoor, met wat zout en peper. Bak een kwartier zachtjes met het deksel op de pan en vervolgens nog zo’n 5 minuten zonder deksel. Doe de gehakte munt en dragon erdoor en verdeel de geraspte kaas en de in plakjes gesneden tomaatjes over het hele oppervlak. Sprenkel er wat olijfolie over. Zet de pan zo’n 10 minuten onder de hete grill. Serveer met bijvoorbeeld couscous en kropsla.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: Bussink, Zonneparken Verschenen in: Down to Earth 59

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

post_id is leeg:

Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons