Lijkt het maar zo, of worden er in Nederland steeds meer bomen gekapt? Boze en bezorgde buurtbewoners laten het er in ieder geval niet bij zitten. Her en der verrijzen spontane monumentjes als eerbetoon aan de verdwenen bomen.
Luciferhoutjes
De boom heeft het zwaar te verduren. Een beetje storm en ze knakken als luciferhoutjes. Zorgelijk, want heftige stormen komen dankzij klimaatverandering steeds vaker voor. Maar ook tijdens windstille dagen zijn er bomen die spontaan hun takken verliezen, sommige zo dik als een been. Vooral Canadese populieren vormen een veiligheidsrisico. De gemeente Den Haag gaat er daarom 2.200 vervangen, Amsterdam 936. Het probleem speelt in meer gemeenten. En het zijn niet alleen de populieren, die eraan moeten geloven.
Veiliger?
Langs de provinciale weg tussen Ruurlo en Groenlo moeten 343 eiken verdwijnen. Tenminste, als het aan de provincie Gelderland ligt. Zij wil de bomen kappen vanwege de verkeersveiligheid. Bijna 1800 Achterhoekers tekenden een petitie tegen de bomenkap, een initiatief van onder andere de Bomenstichting Achterhoek. Volgens hen is het nog helemaal niet zo zeker dat de weg veiliger wordt door bomen te kappen: “De provincie heeft oogkleppen op. Als er geen obstakels langs een weg staan, kun je er ook niet tegenaan botsen. Maar wordt een weg er veiliger door? Nee, want er zal harder worden gereden en je krijgt last van een laagstaande zon. Er is geen onderzoek dat aantoont dat een weg veiliger is geworden na het kappen van bomen. Dempen we alle sloten en vijvers omdat er ieder jaar mensen verdrinken in Nederland?”
Kappen nou!
De weerstand tegen het kappen van bomen groeit. Eerder dit jaar pleitten 62 natuurorganisaties bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een verbod op het kappen van hele stukken bos omdat dit ten koste gaat van de diversiteit van de Nederlandse natuur. Ook Natuurmonumenten kreeg kritische vragen vanuit haar achterban over het verdwijnen van bomen en bossen op door haar beheerde terreinen. Dit gebeurt vanwege de veiligheid of om landschappen open te houden en hagen en lanen in stand te houden. Toch ging Natuurmonumenten overstag, en besloot minder snel te kappen.
Meldpunt
In Groningen stelde de Partij voor de Dieren een provinciaal meldpunt in. ‘De fractie zal waar mogelijk politiek in actie komen om te kijken of bomen gespaard kunnen blijven, en aandringen op striktere regelgeving’, belooft het persbericht. En in Amsterdam schakelde de Vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) boomexpert Wim Kruijk in voor een second opinion, nadat de gemeente aankondigde 71 bomen in het Vondelpark te willen kappen. De bomen zouden gevaar opleveren voor parkbezoekers. Kruijk kwam tot een andere conclusie: van die 71 zijn 9 bomen volstrekt ongevaarlijk. “Dat is meer dan tien procent. Als deze cijfers representatief zijn voor de hele stad betekent dat een onnodige kaalslag van honderden bomen”, aldus de VVVP. De vereniging diende een bezwaarschrift in.
Ook in jouw buurt?
De liefde voor bomen kan diep gaan. In de straten van Amsterdam worden boomrestanten omgetoverd tot gedenkteken, een ode aan de te vroeg gevelde boom.Kom jij ze ook tegen, die versierde boomstronken? Of heb je er wellicht zelf een gemaakt? Maak een foto en mail ons! We zijn benieuwd hoe wijdverspreid dit kleurrijke initiatief is. Stuur je foto naar: redactie@downtoearthmagazine.nl
[…] Lees het artikel en bekijk de foto’s! […]