De nieuwe website van Lowtech Magazine verbruikt zo weinig energie dat ze bij de auteur thuis wordt gehost – op het balkon staat een zonnepaneel. Bij aanhoudend slecht weer gaat de site dus offline. Gelukkig brengen een batterijmeter en weersvoorspelling uitkomst.
Het energieverbruik van internet blijft toenemen. Dat komt enerzijds omdat we sinds de komst van mobiele telefoons, tablets en draadloos internet steeds vaker online zijn.
Anderzijds blijft de de zogenaamde ‘bitsnelheid’ van online media stijgen. Zo vraagt het downloaden van een webpagina nu gemiddeld drie keer meer dataverkeer dan in 2010. Dat is onder meer te wijten aan steeds grotere afbeeldingen in steeds hogere resolutie.
Datacenters laten draaien op zonne-energie of windenergie is niet voldoende om dit probleem aan te pakken. Om te beginnen verbruikt het internet al drie keer meer energie dan alle windturbines en zonnepanelen wereldwijd produceren. Daarbij zijn er fossiele brandstoffen nodig om windturbines en zonnepanelen te maken, dus zolang het dataverkeer toeneemt, stijgt ook het gebruik van fossiele brandstoffen. En omdat er niet altijd zon of wind is, moet er ook infrastructuur worden gebouwd voor de opslag van energie – ook dat kost fossiele brandstoffen.
Het inzetten van hernieuwbare energie is geen slecht idee, maar tegelijk moet ook de kern van het probleem worden aangepakt: het verbruik.
Lowtech design
De nieuwe website van (het Engelstalige) Low-tech Magazine wil laten zien dat dit perfect mogelijk is. De website is zodanig afgeslankt dat de gemiddelde paginagrootte nu zes keer lager ligt dan op de oude website. Dat deden we onder meer door de keuze voor een statische website, een techniek uit de jaren 1990 die veel zuiniger is dan een dynamische website op basis van een database. Verder werden de afbeeldingen ongeveer tien keer lichter gemaakt door een techniek toe te passen die in print werd toegepast voor er fullcolor gedrukt werd: lage-resolutiebeelden worden omgezet naar zwart-wit en krijgen dan een steunkleur.
Dit lowtech design maakt het mogelijk om de website bij de auteur thuis te hosten, op de eigen internetverbinding. De nieuwe site draait op een Olimex A20, een mini-computer die slechts een tot twee watt verbruikt. De energie wordt geleverd door een zonnepaneel op het balkon. De batterijcapaciteit is zo klein mogelijk gehouden om fossiele brandstoffen te sparen, wat betekent dat de website offline gaat bij aanhoudend slecht weer. Een batterijmeter en weersvoorspelling helpen de lezers hun bezoek aan de website te plannen. We mikken op een betrouwbaarheid van 90 procent, wat betekent dat de website naar schatting 35 dagen per jaar offline zal zijn.
Bekijk het resultaat, als het weer het toelaat, op: solar.lowtechmagazine.com
Geef een reactie