Milieudefensie denkt dat een eerlijker voedselsysteem er alleen komt als je elkaar kent en begrijpt, en organiseerde daarom gesprekken tussen boeren en betrokken burgers. In deze aflevering: Willemien Troelstra bezoekt melkveehouders Jacqueline en Henk van Staalduinen.
Boeren en burgers lijken elkaar niet altijd even goed te begrijpen, of zelfs maar te kennen. Maar dat is wel nodig als we een eerlijk en duurzaam voedselsysteem willen. Milieudefensie wil daar verandering in brengen. Voor het project Van Erf tot Erf gingen in het najaar van 2017 ruim 100 betrokken burgers langs bij boeren. In één-op-één gesprekken luisterden ze naar persoonlijke verhalen; hoe zien boeren de toekomst van de landbouw in Nederland, hoe werken ze, wat motiveert hen om anders te boeren en waar lopen ze tegenaan? Wij lichten er hier een aantal uit.
Willemien Troelstra bezoekt melkveehouders Jacqueline en Henk van Staalduinen.
Ik fiets vanuit Rotterdam naar de boerderij van Jacqueline en Henk van Staalduinen, aan de rand van Midden Delfland. Als we aan tafel zitten, vertellen Jacqueline en Henk waarom ze hun werk zo mooi vinden. “Geen dag is hetzelfde, en we hebben veel vrijheid.” Het mooiste is als alles gaat zoals gepland. Als ‘de dames’ gezond zijn en makkelijk melk geven, als de kalfjes gezond geboren worden, als de eerste snee (eerste keer maaien na de winter, red.) van het land goed is gelukt en de maïsoogst is geslaagd.
Maar het boerenbestaan is ook onzeker, zowel wat betreft de melkprijs als de regels die op hen afkomen. De melkprijs is al decennia nauwelijks gestegen en lag vorig jaar zelfs onder de kostprijs. Vroeger kon je van een melkveebedrijf met vijfenvijftig dieren, zoals het hunne, goed rondkomen. Nu moet je uitbreiden of bijverdiensten hebben. Henk doet daarom loonwerk in de kassen.
Ze hebben overwogen om biologisch te gaan boeren. Biologische melk levert meer geld op, maar dan moeten ze wel eerst twee jaar investeren. Dat zit er op dit moment niet in. Ook weet Jacqueline niet zeker of ze zo met haar dieren om wil gaan; biologische boeren moeten naar haar mening soms te lang wachten met het toedienen van medicijnen. Maar ze vindt ook dat er minder antibiotica moet worden gebruikt, ze is trots als het lukt om een koe weer gezond te krijgen zonder antibiotica.
Duurzaamheid is een lastig begrip, er valt steeds meer onder. Dat neemt niet weg dat ze graag zonnepanelen zouden plaatsen. Ook doen ze onderzoek naar een eigen waterbron. En of het nu om eigenbelang gaat of om duurzaamheid: ze sluiten de mestkringloop.
Jacqueline wil graag meer contact met burgers. Er is al een keer een ‘diner in de stal’ geweest en een ‘koeien in de wei’-dag. Straks kunnen mensen ook komen koe-knuffelen. Ze gaat gesprekken aan met allerlei mensen; buurtbewoners, boerderijliefhebbers en dierenactivisten. Dat is meestal leuk, hoewel sommige mensen alleen willen schelden. Hun toekomstdroom is dat de afstand tussen boer en burger weer kleiner wordt, dat ze samen met de buurtboeren de streek van eten kunnen voorzien.
Wil je alle erfgesprekken lezen? Dowload het gratis e-book met alle gesprekken hier.
Geef een reactie