Eric van Slooten (50)
IsOperationeel directeur en productontwikkelaar bij Marcelvangalen Design
Missie een wasmachinefilter voor microplastics
Plannen tegen plastic
Het is een van de grootste problemen van onze tijd: plasticvervuiling. Het verstikt onze wateren, betekent een vroege dood voor allerlei dieren en verspreidt zich door de hele voedselketen. Hoe houd je het tegen? Deze drie mensen bedachten een plan om het plastic bij de bron aan te pakken. Dirk Groot, die zwerfafval raapt, startte de petitie Tientje van Stientje om aan te dringen op statiegeld. Eric van Slooten ontwikkelde een filter voor wasmachines om microplastics tegen te houden. En Willemijn Peters helpt bedrijven slimmer om te gaan met plastic zodat er niets nieuws meer hoeft te worden geproduceerd.
Plastic tegenhouden bij de bron: Zwerfinator Dirk Groot begon de petitie #tientjevanstientje
Je bent de man achter het twitteraccount Tientje van Stientje: @TientjeStientje. Waar gaat dat over?
“Dit is een reactie op de plannen van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Ze wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden. Zwerfafvalrapers zijn boos en teleurgesteld; wie doorgaat met rapen helpt nu vooral het bedrijfsleven om onder het statiegeld uit te komen.”
Zwerfafvalrapers? Wat zijn dat voor mensen?
“Mensen als ik, die regelmatig de straat opgaan om hun buurt schoon te maken. Omdat we het belangrijk vinden, maar ook omdat het leuk is. Je bent lekker buiten bezig, komt mensen tegen en doet ondertussen iets goeds. Het is een internationale beweging, wereldwijd plaatsen mensen hun #zwerfies op sociale media.”
En het Tientje van Stientje?
“We sturen Van Veldhoven een rekening voor alle uren afval rapen, een tientje per uur. Dan kan zij de factuur bij het bedrijfsleven declareren. Via twitter melden mensen hoe lang ze geraapt hebben. Binnen de kortste keren konden we de eerste factuur van 2,5 miljoen euro versturen.”
Wat gebeurt er eigenlijk met het zwerfafval dat niet opgeruimd wordt?
“Dat komt deels in het water terecht. Mensen denken vaak dat plastic soep een probleem van ver weg is. Maar het vervuilt ook hier onze sloten en rivieren, en uiteindelijk de zee. Daar wil ik mensen bewust van maken met mijn acties. Want alleen opruimen helpt natuurlijk niet, er moet minder plastic afval komen.”
Volg Tientje van Stientje op twitter.
van Wijk zegt
Graag wil ik mij aanmelden voor de petitie Tientje voor Stientje, maar ik ben tegen het gebruik van de sociale media, zoals twitter en facebook. Hoe kan ik toch de petitie tekenen? Tijdens mijn wekelijkse hardlooprondje en het wandelen verzamel ik veel zwerfafval, en dit doe ik al jaren. Het probleem lijkt toe te nemen.
Paul Kobald zegt
Dirk Groot wilde nog een mailadres noemen vanmorgen op vroege vogels; is erbij ingeschoten helaas. Wil nl. graag een factuur sturen voor zwerfafval opruimen, en gebruik geen ‘social media’. Verwacht uiteraard geen geld… Wel dat ‘men’ weet heeft van hoeveel mensen geven om een schoon milieu.
E. Kool zegt
Ik sluit me aan bij Van Wijk (5/8 11.13u); ik prik wekelijks ruim 2u zwerfvuil, al zeker 8jr. Als ik dat eens uitreken; 2u x 52 wkn x 8jr = 832u. Waar kan ik heen met mijn factuur? En inderdaad; het lijkt wel vechten tegen de bierkaai…