Met GPS systemen en Google Earth vergaren we steeds meer kennis over onze planeet, maar tegelijkertijd weten we niet meer waar we zijn. Onze verhouding tot de aarde wordt steeds afstandelijker en abstracter. Een vijftal kunstenaars probeert de verbinding te herstellen. Van nomadische melk tot een archief van verdwijnende gebieden.
In het Amsterdamse Amstelpark, een erfenis van de Floriade van 1972, staat een Glazen Huis. In het weekend kun je er binnenlopen om de tentoonstelling van Zone2Source te zien, een internationaal platform dat om de maand een nieuw project op poten zet. Zone2Source wil ‘alternatieve praktijken en ervaringen met betrekking tot onze natuurlijke omgeving’ verbeelden en zo begrip kweken over hoe we in de 21ste eeuw met onze wereld omgaan. Deze weken is het Glazen Huis gevuld met de werken van vijf kunstenaars in de tentoonstelling: Mapping the Ground | Grounding the Map. Hoe brengen wij onze wereld in kaart?
Mensen hebben altijd al hun omgeving willen ordenen, rangschikken en optekenen. Tegenwoordig hebben we daar enorme hoeveelheden data voor. Het lijkt alsof we met al onze GPS-systemen of Google Earth steeds meer kennis vergaren over onze planeet, maar tegelijkertijd, zo stellen de kunstenaars in deze tentoonstelling, weten we niet meer waar we zijn. Onze verhouding tot de aarde wordt steeds afstandelijker en abstracter. Mapping the Ground | Grounding the Map wil de verbinding tussen mens en aarde opnieuw zichtbaar maken.
Felt scapes – het landschap als verhaal
Cora Jongsma bracht met vilt de Lionserpolder in Greidhoeke, Friesland in kaart. De polder is met terpen, slingerende sloten en afwateringssystemen een combinatie van natuurlijk gevormd reliëf en gecultiveerd landschap. Het viltproces, waarbij wol krimpt tot vilt, legt een verbinding met het kleiterpenlandschap.
Nomadic milk – de weg van melk
NomadicMILK vertelt het verhaal van de nomadische Fulani koeienherders rondom Abuja, Nigeria. Met behulp van satelliettechnologie en een robot gevoed met GPS data tekenden Esther Polak en Ivar van Bekkum de verzamelde routes – van de herders én van de distributeurs die de melk van Abuja naar de haven van Lagos brengen – in het zand.
Tracing – sporen van wolven en forellen
Hoe bewegen wolven bijvoorbeeld door het landschap? Met foto’s, visualiseringen van data – verkregen via GPS halsbanden –videomateriaal dat onder water en in de lucht gefilmd is met drones, én met een sculptuur brengt de Finse Antti Tenetz hun sporen in beeld.
A Peoples Archive of Sinking and Melting – voor het land dat verdwijnt
A Peoples Archive of Sinking and Melting brengt land dat zal verdwijnen als gevolg van klimaatverandering in kaart. De Amerikaanse Amy Balkin brengt in dit archief objecten samen van plekken op aarde die straks – waarschijnlijk – zullen verdwijnen. Je vindt er dingen van Anvers Island (Antarctica), Kaapverdië, Groenland, Nepal, New Orleans, Tuvalu en nog veel meer.
An Atlas of Agendas – macht en de commons
Met deze sociale atlas willen de Franse Léonore Bonaccini en Xavier Fourt machtsverhoudingen en de ‘commons’ in beeld brengen. Met gedetailleerde infographics visualiseren ze wat normaliter onzichtbaar blijft, in de hoop daarmee een aanzet te geven tot een nieuwe vorm van burgerschap.
De tentoonstelling is te bezichtigen op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op de laatste dag, zondag 4 maart, is er een middag met lezingen, presentaties, debat en een excursie. Met medewerking van Esther Polak, Antti Tenetz en Cora Jongsma.
Toegang is gratis, graag van tevoren aanmelden via info@zone2source.net
Geef een reactie