Het is herfst. De dagen worden snel korter. Tijd om ’s avonds lekker met een kop thee en een boek op de bank te kruipen. Maar hoe lees je nu low impact en energiezuinig? Kies je voor de geur van pasgedrukte letters op versgeperst papier? In de ruilboekenkast staat misschien wel een pareltje op je te wachten. Of past een hele boekenkast op één e-reader beter bij jou?
4. Splinternieuw Boek
Het ene boek is het andere niet. Het soort papier, de inkt en de afstand tussen de consument en de drukker spelen natuurlijk een cruciale rol in de impact van een boek. Ook de opmaak (de vorm, woorddichtheid) is bepalend voor de uitstoot van het boek. En dan nog de inhoud. Er is het soort boeken dat je in je boekenkast zet en nog jarenlang met veel plezier inkijkt (bijvoorbeeld een kookboek). Er zijn ook boeken waar je na één keer lezen wel weer vanaf wilt, zoals die lekker snelle roman die zelfs in een rumoerige trein nog makkelijk wegleest.
3. E-reader
Heb je graag op ieder moment de keuze uit veel boeken, zonder je hele boekenkast mee te hoeven slepen? Dan kan een e-reader iets voor je zijn. Mits je een (zeer) frequente lezer bent, kan dit een kleinere impact hebben dan al het papier dat je anders gebruikt had.
2. Verhalen luisteren
Een groot uitgevallen afwas is heel dragelijk terwijl je luistert naar een audioboek. Ook ideaal in de auto trouwens. Bijkomend voordeel: iedereen heeft wel een apparaat waarop je een cd of mp3-tje af kunt spelen. Dus de impact daarvan rekenen we niet mee.
1. Deelboek
Ben je niet zo’n frequente lezer, hou je van verrassingen en ben je niet op zoek naar een specifieke titel? Dan kan boeken herlezen wel eens de manier van lezen met de minste impact zijn. Of het nu gaat om een boek uit de bibliotheek, uit de ruilboekenkast op de hoek of een doorgeefboek uit de trein: iedere keer dat het boek herlezen wordt, verdunt de impact van het boek.
roland zegt
“woorddichtheid is bepalend voor de uitstoot van het boek” onbegrijpelijke opmerking!
– Voor een gemiddeld boek is de uitstoot 2 kg CO₂ equivalent per kilo boek.
– e-reader: kan dit een kleinere impact hebben dan al het papier .. tussen de 28 en 200 kg CO₂ per kilo boek
Heel tegenstrijdig en dus onbegrijpelijk.
Maaike Sluis zegt
Ik mis de optie van de openbare bibliotheek. Zelfde nadelen als deelboek in de boekenkast in de buurt, maar wel met allerlei extra opties, zoals fijne koffiebar, lezingen, de mogelijkheid om online een boek uit te zoeken en te reserveren (en te verlengen). Tegenwoordig heeft de bibliotheek zeer ruime keuze, omdat de bibliotheken in de regio samenwerken.
Voor mij is een groot voordeel van de bieb en de ruilboekenkast dat er geen nieuwe troep in huis komt: na het lezen van het boek mag ik ‘m gewoon weer terug brengen.
De bibliotheek de afgelopen jaren sterk onderschat en is het helemaal tijd voor een come back!