Als iets onbruikbaar wordt, dan vervang je het, maar heb je dit überhaupt nog wel nodig? Green Evelien helpt je ontspullen.
Wij willen besparen op elektriciteit, water en afval, maar ook op spullen. Daarom zijn we gaan minimaliseren, als tegenreactie op het huidige materialisme. Ik word van niets zo blij als opruimen. Heerlijk, me bevrijden van bezit!
Bezit is een tweevoudige relatie. Jij bezit spullen, maar die spullen nemen ook bezit van jou. Dus om werkelijk vrij te zijn, kun je je het beste ontdoen van zo veel mogelijk spullen.
Als iets onbruikbaar wordt, dan vervang je het. Het is een ingesleten gewoonte. Maar eigenlijk moeten we ons afvragen: hebben we dit überhaupt nog wel nodig? Toen ik vele kilo’s afviel, heb ik trots vuilniszakken vol kleding weggedaan. En wilde ik mezelf automatisch belonen met nieuwe kleding. Totdat ik me realiseerde dat er, ook al had ik veel weggedaan, nog steeds genoeg kleding in mijn kast hing. Zo ging ik de kleding dragen die ik voorheen nooit droeg.
Rouleren
Soms bewaren we spullen omdat ze zo duur waren in de aanschaf. Maar of je het artikel nu bewaart of niet, je verdient er je geld niet mee terug. Dus als je het enkel om die reden bewaart, gewoon wegdoen!
Minimaliseren heeft vele voordelen. Als je minder spullen hebt, hoef je minder te poetsen. Met minder spullen in huis, ben je minder vaak iets kwijt. Door het nastreven van minder materiële rijkdom, hoef je minder te werken en heb je meer quality-time. En opruimen geeft niet enkel ruimte in je huis, maar vooral in je hoofd!
Voor mij werkt opruimen therapeutisch. Als ik sacherijnig ben, ga ik opruimen. Het duurt dan niet lang of ik voel me weer helemaal opgelucht. Zo hoef je niet meer naar je wekelijkse sessie mindfulness, met als bonus: ‘house-empty-ness’.
Geef een reactie