Timmy de Vos, 28
Isinitiatiefnemer E-Waste Race
Missie wedstrijd elektronisch afval ophalen voor scholieren
Heilzame Hardware
Ieder huishouden heeft wel een paar elektronische apparaten in gebruik; de hardware waarmee we onze telefoontjes plegen, email versturen, de krant lezen of huiswerk maken. Al die apparaten verouderen snel, en wat dan? En hoe worden ze eigenlijk gemaakt? Hier zijn drie mensen die zich inzetten voor ‘schone’ hardware, gemaakt met respect voor milieu en mensenrechten. Bibi Bleekemolen laat met de Fairphone zien dat hardware ook op een eerlijke(r) manier kan worden gemaakt. Met de E-Waste Race van Timmy de Vos halen scholieren zoveel mogelijk elektronisch afval op. En Arda Isildar onderzocht methodes om koper en goud terug te winnen uit elektronisch afval.
Heilzame Hardware: Arda Isildar onderzoekt duurzamere afvalverwerking
Wat onderzoek je precies?
Ik vergelijk twee methodes om koper en goud terug te winnen uit elektronisch afval. De ene methode maakt gebruik van bacteriën, de andere van chemicaliën.
Waarom is dit belangrijk?
Elektronisch afval is een wereldwijd probleem dat vaak over het hoofd gezien wordt. Jaarlijks produceren we met z’n allen een enorme berg elektronisch afval van circa 50 miljoen kilo. De Europese Unie is verantwoordelijk voor zo’n 10 miljoen daarvan. Het meeste wordt simpelweg op vuilnisbelten gestort. Maar er wordt ook een deel verscheept naar ontwikkelingslanden, wat een verwoestend effect heeft op het milieu daar.
Wat moet er volgens jou gebeuren?
Er zitten zo’n 60 verschillende metalen in elektronica. In plaats van deze op een vuilnisbelt te storten, zouden we zoveel mogelijk metalen moeten hergebruiken. Ik vind wel dat dit moet gebeuren binnen de regio waar het afval gecreëerd wordt. Het probleem verplaatsten naar ontwikkelingslanden levert alleen maar nieuwe problemen op.
Hoe draagt jouw onderzoek bij aan een duurzame oplossing?
Ik heb ontdekt dat beide methodes bruikbaar zijn om op grote schaal in te zetten. De biotechnologische methode met bacteriën is wat duurzamer, de chemische methode is wat sneller en goedkoper. Ik pleit daarom voor een hybride aanpak waarin beide methodes gecombineerd worden. Ik verwacht dat het terugwinnen en hergebruiken van metalen uit elektronisch afval een snel groeiende markt wordt. Zelf hoop ik daar ook een rol in te kunnen spelen nu ik klaar ben met mijn promotieonderzoek.
Geef een reactie