Leo van der Vlist, 54
Isdirecteur Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV)
Missie kritiek op houtkeurmerken die pretenderen duurzaam te zijn
Bosbeschermers
Hier in Nederland merken we weinig van de ontbossing die zich wereldwijd op grote schaal voordoet. Gezien de terugkerende discussies over fout hout of boskap voor soja- of palmolieproductie kan het veel mensen gelukkig wél iets schelen. De volgende activisten gaan een stap verder: via Martin Havik van Work with Nature kun je een stukje oerwoud in Costa Rica adopteren, Ruben Walker van African Clean Energy ontwikkelde een efficiënte allesbrander die 65-85 procent minder hout verbruikt en Leo van der Vlist, directeur Nederlands Centrum Inheemse Volken, gaat de strijd aan met houtkeurmerken die ten onrechte pretenderen duurzaam te zijn.
Bosbeschermers: Martin Havik, adopteer regenwoud
Waarom werk je voor Work with Nature?
“In Costa Rica wordt in razendsnel tempo regenwoud gekapt voor de aanleg van palmolie- en bananenplantages. Onder druk verkopen boeren hun grond. Ze snappen wat de gevolgen zijn, maar zien geen andere mogelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien. De snelheid waarmee het regenwoud verdwijnt is verschrikkelijk. Ik zie ontbossing als de ongemerkte ondergang van de mens. Bomen, natuur… ze vervullen een sleutelrol in ons bestaan.”
Wat doet Work with Nature tegen ontbossing?
“Via adopteerregenwoud.nl kan iedereen voor een klein bedrag een stuk Costa Ricaans regenwoud adopteren. Voor elke 2,50 euro kopen wij een vierkante meter regenwoud, inmiddels hebben we 34 hectare aangekocht. Niet beschermen betekent zeer waarschijnlijk dat ons projectgebied binnen tien jaar grotendeels weggekapt is. Naast bescherming richten we ons ook op educatie: we laten lokale boeren zien welke gewassen goed in het regenwoud groeien, zodat zij een inkomen kunnen genereren en hun land niet hoeven te verkopen. Daarnaast bouwen we een internationaal onderzoekscentrum van waaruit we middels wetenschappelijk onderzoek de echte waarde van het regenwoud kunnen aantonen. Dat levert banen op voor de lokale bevolking.”
Wat is een mooi voorbeeld van jullie werk?
“Vorig jaar ontmoette ik in Costa Rica een zestienjarige jongen die in de toekomst graag voor ons als gids wil werken. Hij had geen geld voor de gidsenopleiding, maar nu helpt hij een lokale vriend van ons bij het bouwen van een bewakershuisje in het door ons aangekochte regenwoud. Met het verdiende geld kan hij zijn opleiding betalen. Ik word vreselijk enthousiast van dat soort verhalen.”
Geef een reactie