In de week waarin politieke leiders in New York hun visie op klimaatverandering uiteenzetten, zonder echte afspraken te maken, presenteren onderzoekers alarmerende data. Volgens de World Meteorological Organization is de toename van CO2 in de atmosfeer vorig jaar de grootste sinds 1984. Volgens het Global Carbon Project steeg de uitstoot van CO2 in 2013 tot een recordhoogte van 36 Gigaton. Naar verwachting komt hier in 2014 nog eens 2,5 procent bij.
Uit de data van het Global Carbon Project blijkt dat China in 2013 de grootste groei had in CO2-emissies en tekende voor niet minder dan 57 procent van de mondiale groei. Hierdoor levert China nu de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Niet alleen door haar grote bevolkingsomvang, maar ook de emissies per hoofd van de bevolking zijn enorm gestegen. Deze week werd bekend dat deze in China nu hoger is dan het gemiddelde van de EU.
In New York beloofde de Chinese vice-premier Zhang Gaoli dat zijn land er alles aan gaat doen om de emissies op zo kort mogelijke termijn terug te laten lopen.
Retoriek
Maar niet alleen China kende een grote stijging in emissies: in de Verenigde Staten namen ze toe met 20 procent in het jaar 2013, ondanks de veelbelovende retoriek van de president. De EU brengt het er beter vanaf, geholpen door de economische crisis, uitmondend in een lichte afname van emissies.
Het is duidelijk dat de wereld onvoldoende actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan en het probleem zelfs verergert. “In plaats van een afname, zagen we de CO2-concentratie afgelopen jaar juist sneller toenemen dan in de afgelopen 30 jaar”, stelde Michel Jarraud, de Secretaris Generaal van WMO. “We moeten deze trend zien te keren door emissies van CO2 en alle andere broeikasgassen aan te pakken.”
Alarmerend
De concentratie van CO2 steeg met bijna 3 ppm tot 396 ppm, waarbij in mei vorig jaar de symbolische grens van 400 ppm al eens werd overschreden. Niet alleen is de stijging van de emissies alarmerend, ook de belangrijke opname van deze emissies in koolstofputten, met als belangrijkste de oceaan, lijkt te stokken.
Of de verzadiging van deze koolstofputten tijdelijk of permanent is, konden de wetenschappers niet aangeven. “Het zou kunnen dat we de limiet van de biosfeer hebben bereikt, maar dat kunnen we niet met zekerheid stellen op dit moment”, vertelde Oksana Tarasova, een onderzoekster bij het WMO, aan de BBC.
Verzuring oceaan
Het Greenhouse Gas Bulletin wees tevens op een ander effect van het verbranden van fossiele brandstoffen: de verzuring van de oceaan. De oceaan neemt extra CO2 op en tempert zo gedeeltelijk de toename van CO2 in de atmosfeer, maar de lagere pH kan een doodvonnis betekenen voor vele oceaanbewoners. Het is niet uitgesloten dat de biodiversiteit er sterk op achteruit zal gaan. Volgens het rapport is het tempo waarin oceanen verzuren ongekend in de geschiedenis.
“CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer en nog langer in de oceaan. Emissies uit het heden, verleden en de toekomst tellen bij elkaar en hebben zo een grote impact op zowel de opwarming van de aarde als de verzuring van de oceaan. We kunnen niet onderhandelen met de wetten van de fysica”, gaf Jarraud aan.
Koolstofbudget
Wat betekent die versnelde stijging van de emissies voor de klimaatverandering?
In het tijdschrift Natural Geosciences is een onderzoek gepubliceerd dat de groei van emissies beschouwde in relatie tot het klimaatdoel dat de IPCC dit jaar in het rapport voorstelde: een koolstofbudget dat maximaal 2 graden Celsius opwarming geeft. Om een goede kans te hebben dat scenario te ontwijken, becijferde het team dat maximaal 3200 Gigaton CO2 sinds 1870 mag worden uitgestoten. Hiervan hebben we nog 1200 Gigaton te besteden. Volgend jaar gaan we naar verwachting 40 Gigaton gebruiken, zodat we met dat tempo nog slechts 30 jaar hebben tot we over de drempel struikelen.
Hoog tijd voor actie, heren en dames politici.
daan zegt
Jo, Manuel
Is die foto van de ijsbeer echt of is ie gewoon nagemaakt want hij ziet er erg fake uit.
alvast bedankt