Om in 2030 aan de Europese vraag naar biobrandstof te voldoen is een gebied nodig zo groot als Polen en Zweden samen om voldoende gewassen en bos te verbouwen. Dat blijkt uit een Weens onderzoek in opdracht van Friends of the Earth Europe.
Een nieuwe analyse, uitgevoerd door Vienna University of Economics and Business in opdracht van Friends of the Earth Europe (FoEE), laat zien dat Europa’s gebruik van landbouwgewassen en hout voor brandstof, verwarming en elektriciteit in 2030 verdubbeld is. Dat zorgt volgens FoEE voor een ongeëvenaarde en niet duurzame druk op de bossen en landbouwgebieden in de wereld. Hout voor alleen al verwarming en elektriteit zal bijna 40 procent van Europa’s productiebos vergen in 2030, wanneer dit allemaal uit de Europese Unie zou komen.
Overconsumptie verminderen
“Europa’s gebruik van land is al jaren buitenproportioneel”, zegt Ariadna Rodrigo van FoEE. “In de komende 15 jaar verdubbeld het huidige gebruik van landbouwgewassen en hout voor brandstof. Dit vormt een wereldwijde bedreiging voor bossen, plattelandsgemeenschappen en de voedselproductie.
Volgens Rodrigo is Europa’s honger naar land en natuurlijke bronnen niet duurzaam. “We moeten niet alleen het gebruik van biobrandstoffen voor auto’s een halt toe roepen, maar moeten ook de onmetelijk grote stukken land die de EU gebruikt voor het verkrijgen van biobrandstof inperken. Dit kan door afdwingbare doelen voor het verminderen van overconsumptie in te stellen.”
Europese Commissie
Europese overheden onderhandelen momenteel over een akkoord waarmee biobrandstoffen gelimiteerd kunnen worden. De Europese Commissie op haar beurt, moet nog komen met een pakket van geplande maatregelen om Europa efficienter met natuurlijke bronnen om te laten gaan, het zogenaamde ‘Circular Economy Package’.
De Europese Commissie committeerde zich in 2011 aan het starten van het meten en verminderen van Europa’s gebruik van natuurlijke bronnen, maar dreigt land en water te negeren, volgens Friends of the Earth.
Restmaterialen
“Bomen in z’n geheel verbranden in electriciteitscentrales is rampzalig”, zegt Robbie Blake van Friends of the Earth Europe. “Bio-energie moet een rol spelen in het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen, maar daarvoor moeten we restmaterialen verbranden in plaats van bomen en eetbare gewassen.”
Friends of the Earth roept de EU en nationale overheden op om voor de productie van biobrandstof niet langer landbouwgewassen en bomen te gebruiken. Er moet beleid komen dat het gebruik van bio-energie in 2030 terugbrengt tot een duurzaam niveau. Europa’s gebruik van natuurlijke bronnen moet worden teruggedrongen door het introduceren van ‘footprints’ die het gebruik van land, water, carbon en materialen meten. Om dit te realiseren wil Friends of the Earth dat er duurzame doelen worden opgesteld voor vermindering van het gebruik van biobrandstoffen in het ‘Circular Economy Package’.
Geef een reactie