Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Broccolitaart zonder nepvlees

Broccolitaart zonder nepvlees

Michiel Bussink | 16 december 2010 |

“Het gaat écht naar vlees smaken” zeiden de Wageningse technofood-mannen, begin dit jaar tegen me. Over het kunstvlees waar ze aan werkten, samen met de man van Marianne Thieme, eh pardon – een mens is immers niet de helft van een stel – biologisch akkerbouwer Jaap Korteweg.

Broccolitaart zonder nepvleesOnlangs opende Korteweg de eerste vestiging van ‘De vegetarische slager’ in Den Haag. Honderd procent plantaardig, om de verstokte carnivoor van zijn bout en bieflapje af te krijgen. Edel motief. “Het is echt heel lekker! Je denk echt dat het kip is,” zegt op de website van de vega-slager de man van de nieuwe burgemeester van Maastricht, eh pardon, Albert Verlinde.

Tijd voor de proof of the pudding, kreeg ik wat recensie-nepvlees bezorgd: ‘Yakitori’, behoorlijk vlezig uitziende bleke spiesjes en een bakje ‘Char Shi BBQ’, met bruine brokjes. Ook de bite – zo belangrijk voor de carnivore beleving – was behoorlijk vlezig, knap gedaan! Voor de rest laat ik mijn gezinsleden aan het woord. Over de Yakitori: “Ruikt naar pannekoek.” “Niet vies, wel te zoet.” “Smaakt absoluut niet naar vlees.” De Char Shi BBQ: “Ruikt en smaakt naar ketjap.” “Veel te veel anijssmaak.” “Ik zou niet weten waarom je dit zou moeten eten.”

En toen meldde de huisgenoot van de hoofdredacteur van de Volkskrant, eh pardon, Sylvia Witteman, me ook nog dat zij en twee van haar kinderen ziek werden van het vegetarische nepvlees: “Er zit denk ik een of andere allergeen in. Al zou ik niet weten welk, want we kunnen altijd alles eten. Van mij mag je er over schrijven, want als wij er ziek van worden, kan dat anderen ten slotte ook overkomen!” Hierbij.

Broccolitaart

Ingrediënten

  • 2 flinke stronken broccoli
  • 200 gram bloem
  • enkele scheuten olijfolie
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • half zakje bakpoeder
  • 2 handvol gepelde walnoten
  • 200 gram gruyère kaas
  • 4 eieren
  • 2 deciliter room
  • 1 teentje knoflook
  • theelepel gemalen komijn
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Stoom de broccoli beetgaar in een vergiet boven een pan kokend water. Kneed van bloem, zout, bakpoeder, sesamzaad, wat water en olijfolie een soepel deeg, rol dat uit en bekleed er een springvorm mee. Strooi wat walnoten over de bodem, plus broccoli en daarover geraspte kaas. Dan nog zo’n laag. Daaroverheen de met room, eieren, zout en peper, komijn en uitgeperste knoflook losgeklopte eieren. Drie kwartier in de oven. “Verrukkelijk”, vond mijn zwaar aan vlees verslaafde zoon.

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Lekker landschap en Ik eet dus ik ben.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 02 (dec 2010)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons