Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Aarbeienkarnemelkmilkshake

Aarbeienkarnemelkmilkshake

Michiel Bussink | 16 juni 2011 |

Een biologische koeienvlaai is veel smakelijker dan de stront van een gangbare koe. Dat ontdekte een Zwiters-Wageningse onderzoeksmevrouw met de bijpassende voornaam Flavia. Na lezing van haar achternaam beland je overigens in de totaal andere sferen van de ontplofte kerncentrale in Japan: die luidt Geiger.

AarbeienkarnemelkmilkshakeDit terzijde, we blijven bij haar voornaam en dan vooral haar onderzoeksobject. Zelf heeft ze niks van de vlaaien gegeten, althans dat meldde het persbericht niet. Ze heeft geteld: in de koeienvlaai op een gangbaar bedrijf wonen gemiddeld 102 insecten en larven, in die op biologische bedrijven en begraasde natuurterreinen 156 respectievelijk 168. Dus vormt de biovlaai een veel smakelijkere dis voor weidevogels als grutto’s en kieviten. Een gruttojong schijnt dagelijks wel 8.000 insecten te vreten, dus het maakt nogal wat uit wat voor type vlaaien er liggen: bio-koeien zijn beter voor de weidevogels. Die kunnen wel wat extra’s gebruiken, want het gaat niet zo goed met ze. Dat bio-koeienvlaaien rijker zijn, komt waarschijnlijk doordat de schijtsters meer vezelrijk voer krijgen dan de gangbare koeien, die massaal aan de diarree zijn.

Enfin, staatssecretaris Bleker heeft in theorie gelijk als hij zegt dat ook de landbouw belangrijk is voor de natuur. Maar hij misbruikt het argument om het beetje natuurbeleid dat wat voorstelde, eens flink af te breken. Bovendien vertelt hij het cruciale deel van zijn argument er niet bij: het landbouwen kan weer natuurvriendelijk worden, mits het veel minder intensief gebeurd. Dus drastisch minder landbouwgif, geen monoculturen maar zoveel mogelijk verschillende gewassen en herinvoering van gemengde bedrijven: beesten én granen op één bedrijf, inclusief onkruidzaden op de akkers voor overwinterende vogels. Valt op te maken uit het promotieonderzoek van Flavia Geiger, uitgevoerd in samenwerking met tien Europese universiteiten.

Stront is gezond. Mits met mate en opgenomen in de kringloop waar koeien, planten, vogels en mensjes deel van uitmaken. Voor die laatste categorie maken we geen vlaaiflip, maar aardbeienkarnemilkshake, van de melk van onze natuurminnende bio-poepers.

Aarbeienkarnemelkmilkshake

Ingrediënten

  • 4 deciliter karnemelk
  • 400 gram rijpe aardbeien
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • halve bak (+/- 200 gram) vanille- of roomijs

Houd vier aardbeien apart en halveer die. Pureer de overige ingrediënten in een blender of met behulp van een staafmixer. Doe in glazen, garneer met de halve aardbeien. Poeh.

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Lekker landschap en Ik eet dus ik ben.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 05 (jun 2011)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons